|

Poreklo i značenje imena Đorđe

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Djordje

Muško ime Đorđe se smatra srpskim hrišćanskim nasleđem. Veruje se da potiče iz grčkog jezika i da je umekšana varijanta grčkog ličnog imena koje se u našem jeziku izgovara kao Jorgos (gr. Γεώργιος).

Ovo muško ime, uz varijacije se smatra jedno od najstarijih imena među gotovo svim evropskim narodima. Pretpostavlja se da je osnovni razlog za to veliki značaj Svetog Đorđa u folkloru i predanju balkanskig naroda.

Poreklo imena

Srpsko ime Đorđe vodi poreklo od grčkog imena. Smatra se da je Γεώργιος bilo jedno od imena grčkog vrhovnog boga Zevsa, koji je pored ostalog, smatran i zaštitnikom zemljoradnje, te umetničkih i zanatskih delatnosti.

Značenje imena

Grčko ime Γεώργιος od koga se smatra da potiče i srpski oblik Đorđe, te mnoge druge varijante u različitim jezicima znači “zemljoradnika” ili “ratar”.

Drugi oblici

Pored varijacija u različitim jezicima, smatra se da su od izvornog imena Γεώργιος izvedena i sledeđa imena: Georg, Đurađ, Đurđe, Đorđije, Đurđe, Đura, Đurica. Đoka, ali i ženski oblici imena, poput: Đurđa, Đurđina, Đorđina, Đurđija, Đurđinka i tako dalje.

znacenje imena djordje

Čuveni nosioci imena

  • Sin srpskog velikog župana Vukana Nemanjića bio je Đorđe. Ostalo je zabeleženo da je bio veliki župan Zete.
  • Vođa Prvog srpskog ustanka bio je Đorđe Petrović, poznatiji pod nadimkom Karađorđe (Crni Đorđe).
  • Jedan od braće kneza Miloša Obrenovića, Jakov Obrenović, iz braka sa Đurđijom je imao tri sina, a najmlađi je bio Đorđe Jakovljević.
  • Takođe i knez i kralj Srbije, Milan Obrenović je imao sina Đorđa. Međutim, on je bio vanbračni sin ovog vladara, pa se o njemu malo zna.
  • I u drugoj srpskoj dinastiji je postojao nosilac ovog imena. Reč je o princu Đorđu Karađorđeviću, prvom sinu kralja Petra I.
  • Nekadašnji srpski fudbaler, a sada menadžer je Đorđe Milić.
  • Poznati srpski pevač je Đorđe Balašević.
  • Đorđe Andrejević Kun bio je srpski slikar i grafičar, član Srpske Akademije Nauka i Umetnosti i jedan od učesnika Narodnooslobodilačke borbe i Španskog građanskog rata.
  • Jedan od istaknutih jugoslovenskih umetnika bio je slikar, grafičar i dizajner Đorđe Prudnikov.
  • Član Srpske Akademije Nauka i Umetnosti bio je i istaknuti srpski vajar, Đorđe Jovanović. Na Svetskoj izložbi u Parizu, održanoj 1889. godine ovaj vrsni umetnik je dobio bronzanu medalju, a na Svetskoj izložbi održanoj 1900. godine je osvojio zlatnu medalju. Od njegovih brojnih radova, najpoznatiji su: spomenik Vuku Karadžiću i spomenik Josifu Pančiću u Beogradu, spomenik knezu Milošu u Požarevcu, spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, spomenik Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima…
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts