Ideje za uredjenje malog stana

Uredjenje malog stana ne mora obavezno biti problematično i mučno. Uz praktične savete i malo kreatvnosti, sasvim je moguće da od malog stana napravite prijatan i udoban životni prostor i enterijer, a da pritom vaš stan izgleda moderno. Ovo su naši predlozi i saveti:

Dnevna soba

Ako je vaša dnevna soba u malom stanu takva da ide u dužinu više nego u širinu, kreativno podelite taj prostor u dve ili tri zasebne celine. Koristite manji komadni nameštaj i od jedne prostorije napravite mesto za sedenje, radni kutak, pa, ako treba i galeriju gde ćete smestiti krevet za spavanje. Ormare radite po meri i neka budu ugradni i dobro iskoristite svaki njihov deo. Ovo je posebno popularna ideja kada je u pitanju neprostrana garsonjera.

ideje mali stan

Trikovi sa ogledalima – ideje

Upotrebite ogledala kao dekorativni element u svakoj prostoriji i gde god za njih ima mesta. Poznato je da ogledala vizuelo čine prostor većim ali i osvetljenijim naročito ako imamo na umu da su mali stanovi obično sa lošim dnevnim osvetljenjem. Ako možete, ogledalo stavite blizu prozora jer će se tako svetlo dodatno reflektovali i pružiti efekat šireg prostora. Nećete verovati koliko će vaš stančić delovati prostranije.

uredjenje malog stana

Nameštaj sa više namena

Za male stanove i prostorijee najpoželjniji je nameštaj koji ima višestruku namenu. Kupite nameštaj koji može da se sklapa kao što je zidni krevet, koji će noću prostoriju pretvoriti u spavaću sobu a danju može biti sto, ili deo police. Nameštaj na rasklapanje prostor čini funkcionalnijim.

Dečje sobe koje imaju malu površinu, dobiće na prostoru ako nabavite krevete na sprat, ili ako iskoristite regal koji ima radni sto na rasklapanje.

mali stan2

Prilikom uređenja prostora, preporuka je da se izbegavaju veće garniture, stolovi i ormari. Pridržavajte se svetlih nijansi, i kada je upitanju materijal od koga je napravljen nameštaj.

Važnost boja

Okrečite stan u jednu boju, unutrašnje zidove bojite bez bordura, šara i detalja koji mogu vizuelno smanjiti prostor. Preporuka je da to budu blagi i obavezno svetli tonovi koji neće činiti prostorije manjim nego što jesu. Izaberite belu, bež, žutu, nežno roze ili boju kajsije.

mali stan3

Bez nepotrebnih sitnica

Uredite vaš stan što jednostavnije. Mali stan će izgledati veće tako što ga nećete pretrpati ni nameštajem, ni sitnicama i detaljima. Izbegavajte manje podne prostirke već se radije odlučite za veliki tepih. Figurice i ukrasne elemente svedite na minimum. Središnje delove soba bi trebalo ostaviti slobodnim, jer će stvoriti iluziju većeg prostora.

mali stan5

Veliki komadi nameštaja

Ako imate posebnu prostoriju za spavaću sobu u malom stanu, nabavite što veći krevet. Ovaj glavni komad nameštaja u spavaćoj sobi će odvući pažnju na to da vam je soba tesna, i napraviće privid veće prostorije. Funkcionalni američki plakar dobro će se slagati sa velikim bračnim krevetom.

mali stan4

Hodnik

Ako imate uzak hodnik, jedan zid obojite u tamniju boju i prekrjite ga ogledalom. Možete čak i da ogledalo postavite na plafon čime ćete dobiti na lažnoj visini. Ogledalima možete pokriti i plakare. Koristite cipelarnike na rasklapanje, ili napravite udubljenje u zidu za tu namenu.

Kuhinja

Naručite elemente za kuhinju po meri, tako ćete iskoristiti svaki dragoceni santimetar prostora i svaki ugao. Ako možete bez klasične trpezarije, napravite visoki šank sa dve, tri stolice. Možete razmisliti i o stolu na rasklapanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts