Nikola Tesla – citati i kratka biografija

Nikola Tesla – kratka biografija i zanimljivosti iz privatnog života.

Nikola Tesla, naš veliki naučnik, rođen je u selu Smiljane, današnja Hrvatska, a u to vreme Vojna krajna Austrijskog carstva, 10. jula 1856. Njegov otac bio je, za to vreme, voema načitan pravoslavni sveštenik, a majka domaćica, koja je pravila razne izume kako bi sebi i drugim stanovnicima sela olakšala poslove. Upravo je od majke Tesla nasledio sklonost ka nauci, ali i od oca ljubav prema pisanoj reči i književnosti. Nikola je imao i tri sestre i brata. Porodica je živela lepo i složno.

Interesantno je da se Nikola smatrao krajnje prosečnim detetom, sve dok jedan trgovac u Gospiću nije organizovao vatrogasnu vežbu. Tokom vežbe okupljeni Gospićani nisu znali zašto im pumpa ne vuče vodu iz reke, a osmogodišnji Nikola, je nonšalantno odčepio drugi kraj creva. Tada je postalo jasno da se od malog Tesle mogu očekivati velike stvari.

nikola tesla zanimljivosti

Teslin otac je želeo da njegov sin upiše bogosloviju. Međutim kada je imao sedamnaest godina, Nikola se razboleo, pa je očajni otac obećao da će ga pustiti na tehničke studije ukoliko ozdravi. Ovo obećanje mnogo je značilo za Nikolu, ali i za njegovo zdravlje, jer je uspeo da se oporavi i da 1875 upiše Politehničku školu u Gracu. Tokom života razboljevaće se još nekoliko puta, a obično će u takvim okolnostima boraviti na selu i u manastirima.

Malo je reći da je Tesla bio neko ko je voleo da uči. On se toliko posvetio učenju i čitanju knjiga, da su čak i profesori pisali njegovim roditeljima upozoravajući ih da Nikola previše radi i da su zabrinuti za njegovo zdravlje. Sam Tesla je rekao da je tada mnoge knjige znao napamet. Ne samo naučne, već i neka poznata književna dela. Ipak toliko znanje izgleda nije bilo dovoljno da Tesla dobije stipendiju, pa je bio prinuđen da počne da radi. Radio je nekoliko poslova pre nego što se preselio u Ameriku, gde će doživeti vrhunac karijere.

U Americi se zaposlio ni manje ni više nego kod Tomasa Edisona. Edison jeste bio veliki naučnik ali očigledno ne i veliki čovek, jer Tesli nije isplatio novac koji mu je obećao, s obzirom da je Tesla u njegovoj kompaniji doneo veliki profit svojim radom i patentima. Razočaran postupkom svog poslodavca, Tesla daje otkaz i 1886 osniva svoju kompaniju. Početak je bio težak, ali pred sam kraj devetnaestog i početak dvadesetog veka, Tesla je već ima uspešnu karijeru i mnogo patenata iza sebe.

Zbog smrti majke ponovo se vratio u domovinu 1892, gde će boraviti neko vreme. Tom prilikom će posetiti i Beograd, jedini put u životu, gde će naučnik biti primljen uz velike počasti, čak će upoznati i neke velikane naše istorije. Među tim velikanima bio je i Jovan Dučić, koji mu je čak posvetio pesmu.

Pred kraj života Teslin život kreće nizbrdicom. Pošto je živeo u hotelu, njegovi dugovi su se nagomilavali, a imao je i psihičkih problema. Na samom kraju života, Tesla je živeo od svoje jugoslovenske penzije koja je bila veoma skronma. 7. januara 1943. pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi. FBI je zaplenio svu njegovu dokumentaciju iako su se njegova rodbina i jugoslovenska vlada borili da im se svi Teslini spisi predaju. Dobili su samo deo stvari koje se danas nalaze u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Urna sa posmrtnim ostacima našeg velikog naučnika do 2014. se nalazila takođe u muzeju, da bi kasnije bila premeštena u Hram Svetog Save.

Nikola Tesla se pojavljuje i kao lik u holivudskom blokbasteru ,,Prestiž" a glumi ga Dejvid Bouvi.
Nikola Tesla se pojavljuje i kao lik u holivudskom blokbasteru ,,Prestiž“ a glumi ga Dejvid Bouvi.

O Teslinim pronalascima može se napisati poduži tekst. Ipak neki od njegovih najpoznatijih izuma su: asinhroni motor, motor naizmenične struje, čamac sa daljinskim navođenjem, Teslin oscilator, generator frekfencije , smatra se i pronalazačem radija… Jedinica mere za magnetnu indukciju nosi njegovo ime – Tesla ( T ). Neke nagrade nose ime u njegovu čast, između ostalog i za dostignuća u filmskoj tehnologiji. Naravno njegovo ime nosi i veliki broj škola, univerziteta, institucija…. Svojim radom i pronalascima omogućio je i stvaranje još nekih izuma kao što su radar, daljinsko upravljanje, telegraf, korišćenej X zraka, sateliti, detektor laži, laseri… Pripisano mu je i nekoliko stotina patenata.

Teslini citati o ženama, Bogu, ljubavi, prirodi, ciljevima…

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.

Prije nego što sam napravim skicu na papiru, cijela ideja je razrađena mentalno. U mojem umu mijenjam konstrukciju, radim poboljšanja, pa čak i pokrećem uređaj.

Iako imamo slobodu da mislimo i djelujemo, mi se držimo zajedno, poput zvijezda na nebeskom svodu s nerazdvojnim vezama. Ove veze se ne mogu vidjeti, ali ih možemo osjetiti.

Dvadeset devet posljednjih dana u mjesecu je najteže.

Ja sam kao što vidite i čujete ostao Srbin i preko mora gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.

Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti.

nikola tesla izreke

Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru s radom i žrtvama.

Nikad ne veruj sjaju u očima žene! To je verojatno svetlo koje se probija kroz njenu šuplju glavu.

Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju,mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima i Srbima početkom drugog svjetskog rata)

Mislim da nema nijednog dubljeg ispunjenja koje može obuzeti ljudsko srce kao osjećaj izumitelja kada vidi da se njegove ideje ostvaruju. Takvi osjećaji navedu čovjeka da zaboravi na hranu, spavanje ,prijatelje ,ljubav ,sve.

Priroda može postići iste rezultate na različite načine.

Izumitelj nalazi golemu kompenzaciju u zadovoljstvu koje pruža njegov rad i u spoznaji da je on jedinka izuzetne sposobnosti bez koje bi vrsta već odavno propala u teškoj borbi protiv nemilosrdnih elemenata.

Od svih ,,sila trenja“, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje.

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncetriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.

Znanstvenici danas misle duboko umjesto jasno. Čovjek mora biti zdrav da misli jasno, ali se može misliti duboko i biti prilično lud.

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao bit će mi ta da je to djelo jednog Srbina.

nikola tesla citati

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts