|

Na šta je potrebno obratiti pažnju kada se kupuju lusteri za dnevnu sobu?

Kada se odlučite za to da se lusteri nađu u prostorijama vašeg doma, onda ste doneli samo jednu i to početničku odluku.

Rasveta zahteva dosta promišljanja i planiranja, ako želite da u potpunosti funkcioniše, da bude praktična, ali i da bude kvalitetan dekorativni element. Ako to unapred ne uradite, onda je veoma moguće da vam se dogodi da nakon montiranja svega uvidite brojne greške koje ste u samom odabiru napravili.

Ne postoji veliki broj pravila koja treba slediti prilikom kupovine lustera za dnevnu sobu, jer će vas uglavnom kroz kupovinu voditi željeni stil, broj sijaličnih mesta i eventualno cena. Ali pre kupovine, potrebno je da uradite određene pripreme i planove, pa ćete tako izbor lustera svesti na broj onih koji vam sasvim odgovaraju. Ovo su vam saveti koji su najvažniji.

Veličina lustera naspram prostorije

Lusteri se moraju birati prema veličinu prostorije gde će biti postavljeni. U najvećem broju slučajeva postavljaju se u dnevnim boravcima i trpezarijama, nešto ređe u spavaćim sobama, dok se u drugim prostorijama koriste plafonjerke, trake, cevi, kako bi se dobila potrebna svetlost, ali bez posebnih dekorativnih dodataka. Zato je važno da sagledate veličinu prostorije i visinu plafona.

Za manje prostorje je, sasvim očekivano, važno odabrati i manji luster. Tako ćete dobiti izvor osvetljenja koji se uklapa u celokupan enterijer, ali ne čini prostoriju još više skučenom i manjom, što bi se dogodilo kada biste ubacili neki predimenzionirani luster. Kod velikih prostorija je priča drugačija. Lusteri mogu biti veliki, uz plafon ili spušteni, ali je uvek pametno razmotriti mogućnost da se onda postave dva lustera, dva manja, jer tako daju više svetlosti i lepši izgled. Posebno ako je jedna prostorija i nameštajem vizuelno podeljena na dva dela.

Važno je da vodite računa o tome da lusteri ne budu spušteni ako su plafoni niski, jer se tako prostor „uguši“ i dobija neku mračniju atmosferu koju je važno izbeći. Lusteri koji se spuštaju prilično predviđeni su za prostorije koje imaju jako visoke plafone i za trpezarije, kada su postavljeni tačno iznad trpezarijskog stola. Tada dodatno treba voditi računa o veličini stola, jer ako je sto okrugao ili manji, najbolje je rešenje da jedan luster bude spušten, a ako je sto dugačak, onda se broj može peti na dva i više.

Stil lustera za dnevnu sobu

Sigurno je to da ćete lustere za dnevnu sobu birati naspram stila u kojem i opremate prostoriju kojoj su namenjeni. To bi i trebalo da vam bude glavna vodilja u samom biranju svakog komada nameštaja, pa tako i njih. Međutim, u tome je bitno da voidite računa da vas lusteri ne odvedu u kič i prenatrpanost.

Ukoliko već imate dosta dekoracije i dekorativnih elemenata u prostoru, trudite se da lusteri budu nešto svedeniji, „smireniji“ svojim izgledom. S druge strane, ako je sve opremljeno stilskim nameštajem, onda će i luster zahtevati da bude raskošan, bogato dekorisan, ali ni tada ne valja preći granice elegantnog, jer bi se ta raskoš izgubila.

Uvek vodite računa o tome da su lusteri deo enterijera, bitan deo dekoracije, koji ima zdatak da sve ulepša, a to može samo dobrim odabirom.

Izvor: Mobiliart

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts