|

Kada zatezanje kapaka postane neminovnost, izaberite najbolje

Pri spomenu reči “zatezanje” u kontekstu izgleda lica i tela, obično se pomisli na onu estetsku stranu, odnosno estetsku hirurgiju. Zateže se najčešće lice, odnosno određeni njegovi delovi. Jedan od takvih zahvata jeste zatezanje kapaka, s tim što treba odmah naglasiti da se on može raditi i iz funkcionalnih razloga, ne samo estetskih.

Funkcionalno i estetako podizanje i zatezanje kapaka laserom

Laserska hirurgija je nešto što pacijentu uliva poverenje da će zahvat proći bezbolno i bez ožiljaka. Pod pojmom funkcionalno ovde se podrazumeva da je ugrožena funkcija oka i da se zbog toga mora izvršiti zatezanje ili podizanje kapaka. Zatezanje se radi kada su u pitanju donji kapci, i to najčešće zbog podočnjaka, a podizanje je rezervisano za gornje kapke.

Zatezanje kapaka laserom omogućava da se svaka osoba koja ima one podočnjake koji izgledaju kao jastučići ispod oka, takvog izgleda reši. U tom slučaju laserom se vrši sečenje, te su ožiljci minimalni. Pored laserske metode, nije manje zastupljena ni ona u kojoj se koriste mikrohirurški instrumenti, koji omogućavaju takođe minimalu invazivnost i minimalan rez, i to ne na koži, već na unutrašnjosti kapka.

Oftalmolog dr Zoran Žikić iz Okuloplasta – prava adresa za operacije očnih kapaka

Nije svejedno kome ćete poveriti ni svoje zdravlje, ni izgled. Operacije osetljive regije kao što je očna zato treba obaviti kod stručnjaka sa iskustvom iz te oblasti. Specijalista za operacije očnih kapaka i rekonstuktivnu hirurgiju je oftalmolog dr Zoran Žikić iz Okuloplasta, gde se vrše operacije kapaka, očne duplje, suznih kanala, i to kod pacijenata svih uzrasta.

Procedura prilikom operacije kapaka

Zatezanje i podizanje kapaka drugačije se naziva blefaroplastika, koja podrazumeva odstranjivanje viška kože ili masnog tkiva. Kod donjih kapaka, pravi se rez malo ispod trepavica, a može se uraditi i bez reza na koži, već na unutrašnjem delu kapaka. Odluka o tome koja vrsta anestezije će se koristiti prilikom ovog zahvata zavisi od uzrasta pacijenta. Kod dece, prilikom operacije suznih kanala, ili određenih vrsta ptoza, operacije se vrše u potpunoj anesteziji, dok je kod odraslih dovoljna samo lokalna. Šavovi de podrazumevaju, kao i kod svakog reza, te oni mogu biti razgradivi i oni koji se moraju skinuti nakon određenog vremena.

Period oporavka posle zatezanja kapaka

Ono što svakog pacijenta najviše zanima u vezi sa gotovo svim hirurškim intervencijama jeste kako izgleda period nakon operacije i koji je tok oporavka. Da li je potrebno o nekim stvarima posebno voditi računa, izbegavati neke aktivnosti ili navike? O svemu tome treba najpre vrlo detaljno razgovarati sa hirurgom koji vrši operaciju. Nakon operacije kapaka važno je obustaviti sve aktivnosti koje mogu da dovedu do stvaranja hematoma ili do pucanja šavova na rani. Ukoliko se pacijent bavi sportom, trebalo bi da napravi pauzu nakon operacije.

Higijena očiju je naročito važna u tom postoperativnom toku, kao i tretiranje preparatima koji se uzimaju po savetu lekara. To podrazumeva sredstva koja su potrebna za cišćenje rane, kao i kreme koje pomažu da rana brže zaraste, ali i da se spreče neke bakterijske infekcije upotrebom određenih kapi za oči.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts