Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja

Kako izvaditi krpelja kod čoveka

Na svetu postoji vise od 200 vrsta krpelja, a oni su najaktivniji u prolece i leto. Ukoliko se dogodi da na sebi imate krpelja, treba ga ukloniti sto je pre moguce pomocu sledece metode.

Ako ste bili na izletu i lezali u travi obavezno prverite telo, od glave do pete. Posebnu paznju obratite na ledja, kolena, prepone, prostor oko stomaka.

Pitajte prijatelje ili porodicu za pomoc, ako nadjete krpelja na tesko pristupacnom mestu.

Uzmite pincetu i uhvatite krpelja blizu povrsine koze. Takodje izbegavajte da uhvatite krpelja direktno prstima i da tako pokusavate da ga izvadite. Ovaj metod moze da dovede do toga da delovi krpelja ostanu ispod koze, a takodje vase ruke ce biti izlozene bolestima koje krpelj nosi.

Nezno, ali odlucno povucite krpelja napolje. Nekad se desava da su usta krpelja odvojena od ostatka tela. Ako se to dogodi,izvucite ih odvojeno.

Kada izvadite krpelja bacite ga u vatru ili wc solju. Nemojte ga gaziti nogama ili golim rukama.

Dezinfikujte mesto gde je bio krpelj i temeljno operite ruke.

Nemojte primenjivati metode vadjenja krpelja sa benzinom ili lakom za nokte. Iako ova metoda moze da ima uspeha, ona se ne preporucuje.

Ako ste uklonili krpelja i kasnije osetili simptome slicne gripu, cudan osip ili neobjasnjiv bol u zglobovima, odmah se obratite lekaru. 

Video snimak sa prikazom vadjenja krpelja kod ljudi

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts