Zašto je Infektivna mononukleoza bolest poljupca

Infektivna mononukleoza je zarazna bolest izazavana Epstein-Barr-ov virus (EBV).Virus EBV je iz grupe virusa koji izazivaju herpes.Češće oboljevaju adolescenti, mada se bolest dešava i kod starijih osoba. Infekcija se prenosi preko pljuvačke pa je popularan termin za ovo oboljenje ,,bolest poljupca“. S obzirom da virus nalazi u pljuvačci do prenošenja zaraze može doći i kijanjem i korišćenjem zajedničkog posuđa (čaše, šolje, tanjiri) Oznaka ,,mononucleosis“ se odnosi na povećan broj mononukelearnih belih krvnih zrnaca (limfocita) u krvotok u odnosu na druge bele krvne ćelije.

Inkubacija traje od 5-15 dana, a može i duže do 5-6 nedelja. Počinje umorom, visokom temperaturom, upalom grla, upalom krajnika koja postepeno budu prekrivena naslagama i otečenim linfnim čvorovima. Upala grla je oko sedam dana, a temperatura i do četrnaest dana.Otečeni lifni čvorovi se zadržavaju oko tri nedelje.Bolest je praćenja grebanjem u grlu,otežanim gutanjem, bolom u predelu vrata.Često se manifestuje otečena jetra i slezina. Dolazi do pojave crvenila i osipa koji ne svrbi. Razvoj bolesti najviše zavisi od imunološkog stanja organizma.

mononukleoza bolest poljupca

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike i labaratorijskih analiza.(povećan broj linfocita).

Lečenje je simptomasko jer se radi o virusnom oboljenju i zavisi od težine bolesti.

  • Lekovi za povišenu temperaturu (antipiretici),u slučaju jake upale grla antibiotici, dosta tečnosti (čajeva,voćnih napitaka).
  • Odmaranje za sve vreme bolest.(bolovanje ili ako se radi o detetu odsustvo iz škole).
  • Ispiranje grla toplom slanom vodom, da ublaži bol.
  • Nelečena bolest može preći u hroničnu.Po preležanoj bolesti stvara se imunitet ali virus ostaje u organizmu.
  • Infektivna momonukleoza može da izazove komplikacije (blaža upala jetre i proširenje slezine, respiratorne probleme).
  • Ako stesportista,prekinite aktivnosti za vreme bolesti,jer može doći do rupture slezin.
  • Podrazumeva se da za vreme bolesti ne konzumirate alkohol
  • Koliko ste u mogućnosti bar smanjite broj cigareta,a iskoristite ovu bolest u pozitivnom smislu i pokušajte da ostavite cigarete.


Ova bolest je obično ograničena na pomenute simptome, retko se produži (ako ste nedisciplinovani, ili vam je loš imunološki sistem).

Prema tome dovoljno je da primenjujete lečenje i savete vašeg lekara (odmor, ishrana, nadoknada tečbosti, alternativno lečenje).Trajanje bolesti je od četiri do šest nedelje, mada umor može da bude i do šest meseci.

Osobe koje preleže Infektivnu monomukleozu, ne oboljevaju ponovo,ali su nosioci virusa. U toku bolesti stvraju antitela za borbu protiv virusa,.Ova borba rezultuje trajni imunitet.

Prevenciju ove bolesti teško možemo da sprovedemo. Jednostavno treba se držati higijenskih navika i održavati dobar imunitet.

Kod ovog oboljenje može doći do ozbiljnih komplikacija, kao što su;

  • upla pluća (pneumonija)
  • anemije
  • može doći do smanjenjenog broja trombocita (trombocitopenija)
  • može doći do infekcije centralnog nervnog sistema (Meningitis,Encephalitis)

Bez obzira što se radi bolesti poljupca, nemojte izbegavati ljubljenje jer ono je lek za zdrav život

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts