Magnezijum šumeće tablete

Šta je magnezijum? Magnezijum je mineral koji učestvuje u više od 300 reakcija u ljudskom telu. Bitan je za sve organe, a posebno za ispravan rad srca, bubrega, mišića i za izgradnju zuba i kostiju. Ovaj mineral u trudnoći smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Takodje, da bismo sačuvali kvalitetnu kosu, kožu i nokte važno je da unesemo dovoljnu količinu ovog minerala.Magnezijum je na četvrtom mestu po rasprostranjenosti u ljudskom organizmu , a u telu odrasle osobe nalazi se oko 25-30 g magnezijuma, od čega je oko 60% u kostima, a otprilike 40% u mekim tkivima.

Često nam hrana ne obezbeđuje dovoljnu količinu magnezijuma jer i samo zemljište je usled upotrebe pesticida prilično siromašno magnezijumom.

Kad telo ne dobija potrebnu dozu ovog minerala, povući će magnezijum iz skladišta u kostima, kako bi se obezbedile osnovne potrebe.Terapija magnezijumom, koja može uključiti i magnezijum šumeće tablete, primenjuje se kod: raznih srčanih oboljenja, grčeva i slabosti mišića, dijabetesa, osteoporoze, migrene, opstipacije, alkoholizma, nedostatka magnezijuma,astme, PMS-a, hroničnog umora i kao antacid (za smanjenje kiselosti u želucu).

U kojim namirnicama se nalazi magnezijum?Magnezijum tablete

Zeleno povrće (kelj, brokoli, spanać), žitarice, soja, meso, orasi, pasulj, kukuruz…

Takodje, u krajevima gde je „teška“ voda, ona može biti značajan izvor magnezijuma, jer takva voda ima jaču koncentraciju minerala.

Preporučene dnevne doze i doziranje

Potrebe za magnezijumom kod dece do 3 godine su 40-80mg, kod dece od 4 do 6 godina : 120mg, a izmedju 7 i 10 godina: 170mg.

Kod odraslih muškaraca, preporučena doza je od 270-400mg, za žene: 280-300mg, u trudnoći: 320mg, a kod dojilja: 340mg.

Naravno, u tavisnosti od načina ishrane, posla, navika i stila života, razlikuju se i individualne potrebe za mineralima.

Preporuka je da se uz magnezijum uzimaju i vitamini B kompleksa, jer nivo vitamina B6 u organizmu utiče na to kako će magnezijum biti iskorišćen iz hrane.

Prema standardu Svetske zdravstvene organizacije, standardna preporučena dnevna doza magnezijuma je 330 mg a dnevne potrebe za ovim elementom su šest miligrama po kilogramu telesne težine.

Čemu služe magnezijum tablete?

Magnezijum tablete se koriste kako bi se nadomestio nedostatak ovog važnog minerala u ljudskom organizmu ako se ne unosi hranom. Ali čak i kada se unosi dovoljno raznovrsnom ishranom, u slučaju povraćanja, proliva, zbog gubitka tečnosti i minerala, može doći do trenutnog nedostatka magnezijuma. Takodje, kod pacijenata koji imaju neka oboljenja creva, dijabetes, pankreatitis, hipertireoidizam, poremećaja bubrega može doći do njegovog nedostatka. Dejstvo tableta je isključivo u nadoknadi nedostatka magnezijuma zahvaljujući kojem, simptomi polako počinju dase povlače.

Simptomi nedostatka magnezijuma su: Povraćanje, nepravilni rad srca, mučnina, nemir, uznemirenost, poremećaj snam sindrom nemirnih nogu, iritabilnost,konfuzija,mišićni grčevi i slabost.

Nuspojave

Neželjena dejstva su moguća ako se u telo unese više magnezijuma nego što je to preporučeno. Ovo ne treba mešati sa povećanom količinom ovog minerala kod pacijenata sa oštećenjem bubrega, jer usled smanjene sposobnosti izlučivanja može doći do povećanja nivoa magnezijuma.

Simptomi predoziranosti magnezijumom su dijareja, žeđ, crvenilo, depresija, gubitak refleksa, letargija, slabost organizma, mučnina, povraćanje.

Kontraindikacije

Povećan unos magnezijuma, može dovesti do deficita kalcijuma pa ova dva minerala ne bi trebalo koristiti paralelno. Magnezijum smanjuje usvajanje: tetraciklina, hinolona, bifosfonata, levotiroksina. Diuretici takodje mogu da utiču na njegovo povećanje u organizmu, dok diuretici Henlejeve petlje i tiazidni diuretici sa druge strane vode u gubitak magnezijuma.

Šumeće tablete magnezijuma obično su bez šećera, sa zaslađivačem a nekada i sa dodatkom vitamina C. Rastopi se u dva decilitravide i pije se. Ne ostavljajte magnezijum da dugo stoji u čaši pre nego što ga popijete. Šumeće tablete magnezijuma preporučuju se osobama sa povećanim psihičkim i fizičkim naporima, sportistima, ljudima koji su često izloženi stresu, starijim osobama i onima koji imaju problema sa nesanicom.

Prekomerna upotreba može da izazove laksativni efekat.

Uputstvo za upotrebu – U zavisnosti od Vaših potreba, i od toga koliko magnezijuma sadrži jedna šumeća tableta(postoje različiti proizvodjači) – odredite dnevnu dozu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts