Kako da brže raste kosa

Kako da brže raste kosa

Tipovi kose

 Kosa je deo pokrovnog sistema, sastavljena od proteina keratina. Raste iz folikula, koji su ugradjeni duboko u kozi. Jedino je ziv koren kose, a ostatak je u potpunosti sacinjen od proteina keratina, u cijem sastavu su dugi lanci amino kiselina.

Postoje tri tipa kose: terminal, vellus I lanugo.

Terminal tip je kosa je sastavljena od potpuno razvijenih, gustih, grubih dlaka na glavi, ispod pazuha I u stidnom podrucju. Vellus tip je poznat I pod nazivom “breskva malje”. To je krakta dlaka, koja pokriva svaki deo ljudskog tela, izuzev dlanove I tabane, ledja I usi, kao I usne I odredjene delove spoljnih genitalnih organa. Lanugo kosa je ona koja pokriva fetus, a moze se naci I kod osoba obolelih od anoreksije, kada se njihovi organi bore da zadrze toplotu.

Rast kose

Kosa obicno raste oko jedan centimetar mesecno, a odstupanja su povezana sa genetikom odredjene osobe. Kako covek raste , moze se dogoditi da kosa uspori rast na samo pola pola centimetra mesecno.

Celijska deoba je odgovorna za rast kose. Nove celije obrazuju dlake u korenu I tako cine da kosa raste.

Nova kosa se uvek dodaje na koren.

Tokom svog zivotnog ciklusa pramen kose prolazi kroz tri faze rasta.

U prvoj fazi, poznatoj kao anagen, kosa poput lukovice raste u folikul dlake. U drugoj, catagen fazi lukovica zasutavlja razvoj celija. I u poslednjoj fazi, poznatoj kao telogen stara kosa ispada, a nova pocinje ponovo da raste. Kosa raste iste duzine na svakom delu glave.

Ostali faktori

Na rast kose uticu I spoljni faktori. Najznacajniji od njih je stres. Visok nivo I konstantan stres mogu da izazovu opadanje kose I prevremenu celavost.

Ipak, najveci uticaj ima genetika. Ona odredjuje: duzinu, debljinu, boju I kvalitet kose.

Ne postoje samponi ili preparati koji mogu uticati na duzinu I kvalitet necije kose ili da ona brze raste, iako u reklamama tvrde suprotno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts