Ko je Hari Poter?

Hari Poter

Ko je napisao knjigu Hari Poter? Ko glumi Hari Potera i ko su glavni linkovi? Zašto je Hari Poter tako popularan?

Saznajte odgovore u ovom tekstu na ova i druga pitanja o Hari Poteru.

U pitanju je fiktivni lik iz romana autorke Džoan K. Rounilg. Roulingova je napisala ukupno sedam knjiga koje su oduševile decu, tinejdžere ali i one malo starije širom sveta.

ko je hari poter
Zašto je Hari Poter popularan?

RADNJA

Mladi Hari uvodi nas u jedan drugi svet, svet čarobnjaka, u kojem je i sam živeo dok mu zli čarobnjak Voldemor nije ubio roditelje. Harija ostavljaju na čuvanje kod teče i tetke, da bi se na njegov jedanaesti rođendan pojavio div Hagrid, koji će mu reći da je on, Hari, zapravo čarobnjak i da je jedina osoba koja je nekako uspela da preživi napad čarobnjaka Voldemora. Mali čarobnajk saznaje da se kletva koju je Voldemor bacio na njega, nekako odbila i pogodila zlog čarobnjaka, koji je posle poraza nestao. S obzirom da je još kao beba pobedio neprijatelja koga su se svi plašili, Hari je u čarobnjačkom svetu jako popularan iako se ni sam ne zna kako ga je porazio. Kreće da se školuje u čarobnjačkoj školi ,,Hogvorts“ gde upoznaje svoje najbolje prijatelje Rona Vizlija i Hermionu Grejdžer, koji će ga pratiti kroz sve nejgove avanture. Upoznaće i nezgodnog profesora Snejpa, dobroćudnog direktora Dambldora ali i razmažnog suparnika iz razreda po imenu Drako Melfoj. Međutim, Voldemor iako u početku slab, vratiće se još u prvom delu, sa namerom da ponovo postane najveći čarobnjak koga se svi plaše. Ovo je ukratko početak sage o Hariju Poteru.

KNJIGE

Iako je u početku bila samo siromašna učiteljica i samohrana majka, Džoan je rešila da proba da objavi  prvi roman pod nazivom ,,Hari Poter i kamen mudrosti“, koji je godinama pažljivo smišljala. Pošto ju je nekoliko izdavačkih kuća odbilo, izdavačka kuća  Bloomsbury Publishing  je rešila da rizikuje, i izdala prvi roman 1997. godine. Već naredne godine Amerikanci su platii sto pet hiljada dolara za objavljivanje knjige u SAD. Godinama kasnije ređali su se uspesi ali i nastavci: ,,Dvorana tajni“, ,,Zatvorenik iz Askabana“,, Vatreni pehar“ , ,,Red Feniksa“ , ,,Polukrvni princ“ i ,,Darovi smrti“.

Džoan Rouling je napisala roman koji joj je doneo bogatstvo.
Ko je napisao knjigu Hari Poter? Džoan Rouling je napisala roman koji joj je doneo bogatstvo.

SIMBOLIKA

Roulingova je zaista dugo i predano radila na ovim romanima, pa je u romane ubacila dosta simbolike, kako iz mitologije tako i iz njenog života.  Recimo, Harijevu prijateljicu Hermionu Džoan je napravila po svojim karakteristikama iz školskih dana, dok je Ron Vizli nastao po uzoru na njenog najboljeg druga iz tog perioda. Harijev suparnik iz razreda, dobio je ime koje prevedeno sa latinskog znači zmaj. Stroga ali pravedna i hrabra profesorka Minerva Mek Gonagal nosi ime jedne rimske boginje, itd. Pojavljuje se i čitav niz mitoloških bića. Roulngova je posebnu pažnju posvetila statusu čarobnjaka normalskog porekla, tj onima čiji su roditelji i preci obični ljudi, ne čarobnjaci. Oni su kod pojedinih čarobnjačkih porodica pa i kod samog Voldemora izloženi predrasudama i ponižavanju, baš kao što je u stvarnosti slučaj sa npr crncima, Romima ili u Drugom svetskom ratu sa Jevrejima. Npr sama Hermiona je ,,normalskog“ porekla ali je opet bolji učenik od dece iz ,,čistokrvnih“ porodica.

FILMOVI

  Početkom novog milenijuma počelo se sa snimanjem filmova o Hariju Poteru. Danijelu Redklifu je dodeljena glavna uloga, a Hermionu i Rona glumili su Ema Votson i Rupert Grin. Iako su mladi glumci radili rame uz rame sa velikim imenima britanske kinematografije, i sami su vremenom postali još popularniji od svojim kolega. Snimljeno je osam filmova, jer je sedma knjiga bila preobimna za samo jedan film. 2012, poslednji film je imao premijeru i tu se završila saga o Hariju Poteru. Reditelji su uglavnom bili različiti, dok se glumci nisu menjali, izuzev Ričarda Harisa, koji je glumeo profesora Dambldora i koji je preminuo posle snimanja ,,Dvorane tajni“, a koga je zamenio Majkl Gambon. Filmovi su osvojili mnoge nagrade, a napravljene su i kompjuterske igrice i audio knjige. O majicama, lutkama i drugim artiklima sa likom Harija i drugara i da ne govorimo. Sve ovo je učinolo Roulingovu bogatijom od britanske kraljice.

Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grin, dobili su glavne uloge u ekranizaciji Harija Potera.
Glavni likovi: Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grin, dobili su glavne uloge u ekranizaciji Harija Potera.

NEGATIVNE KRITIKE

Hari ima i dosta protovnika, ne samo Voldemora. Mnogi osuđuju Roulingovu da promoviše ,,Vika“ veštičiju religiju, knjige svrstavaju u sektaške i traže da se zabrani mladima da je čitaju. U knjizi je pronađen i veliki broj loših simbola, sve naravno vezano za satanizam i slično. Ipak bez obzira, Hari Poter  i dan danas donosi veliki novac mnogima, i ne gubi na svojoj popularnosti ni pored velike konkurencije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts