sta je ustav

Šta je Ustav

Šta znači reč ustav?

Definicija za značenje reči ustav

Osnovni zakon ili Ustav predstavlja najvisi pravni akt jedne drzave. Njime se uredjuju najpre sama drzava I drzavni organi, kao I njihova ovlascenja, slobode I prava gradjana I drugi, najbitniji odnosi u jednoj drzavi.

Prema obliku u kome se donosi, Ustav moze biti: pisani I obicajni, odnosno nepisani. A prema donosiocu Ustava, postoje: oktroisani Ustav, ustavni pakt I Ustav koji je nastao kao rezultat suverenosti naroda.

Iako ideja o Ustavu jedne drzave datira jos iz antickih vremena, prvi ustav u modernom smislu reci je Ustav Sjedinjenih Americkih Drzava iz 1787. godine. Taj Ustav je I danas na snazi. Danas sve zemlje imaju pisane ustave. Izuzetak je Velika Britanija.

sta je ustav

Ustavotvorna vlast je ona koja donosi I menja Ustav. Njen nosilac je u vecini slucajeva Parlament jedne drzave. Ali postoji I mogucnost raspisivanja referenduma, na kome narod daje konacnu odluku.

Ono sto postoji u svakoj drzavi je ustavnost I zakonitost. Ustavnost znaci da u drzavi postoje odredjena drustvena I pravno regulisana pravila, koja su utvrdjena Ustavom. A zakonitost podrazumeva da svi postupaju na osnovu zakona I da svi pravni akti moraju biti u skladu sa zakonom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts