Šta je Ustav

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč ustav?

Definicija za značenje reči ustav

Osnovni zakon ili Ustav predstavlja najvisi pravni akt jedne drzave. Njime se uredjuju najpre sama drzava I drzavni organi, kao I njihova ovlascenja, slobode I prava gradjana I drugi, najbitniji odnosi u jednoj drzavi.

Prema obliku u kome se donosi, Ustav moze biti: pisani I obicajni, odnosno nepisani. A prema donosiocu Ustava, postoje: oktroisani Ustav, ustavni pakt I Ustav koji je nastao kao rezultat suverenosti naroda.

Iako ideja o Ustavu jedne drzave datira jos iz antickih vremena, prvi ustav u modernom smislu reci je Ustav Sjedinjenih Americkih Drzava iz 1787. godine. Taj Ustav je I danas na snazi. Danas sve zemlje imaju pisane ustave. Izuzetak je Velika Britanija.

sta je ustav

Ustavotvorna vlast je ona koja donosi I menja Ustav. Njen nosilac je u vecini slucajeva Parlament jedne drzave. Ali postoji I mogucnost raspisivanja referenduma, na kome narod daje konacnu odluku.

Ono sto postoji u svakoj drzavi je ustavnost I zakonitost. Ustavnost znaci da u drzavi postoje odredjena drustvena I pravno regulisana pravila, koja su utvrdjena Ustavom. A zakonitost podrazumeva da svi postupaju na osnovu zakona I da svi pravni akti moraju biti u skladu sa zakonom.

Share.

Leave A Reply