Rakija – nacionalni brend Srbije

Rakija nacionalni brend Srbije

Šta je rakija?

Rakija je žestoko alkoholno piće koje se dobija jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem. Rakija se može praviti od voća, raži, krompira i sličnog. Prvom destilacijom dobija se „meka“ rakija sa manjim procentom alkohola. Destilacijom „meke“ rakije dobija se „prepečenica“. Šećer se dodaje radi ubrzanja procesa vrenja, čime se povećava količina, ali i smanjuje kvalitet.

Najčešće vrste prirodnih voćnih rakija u Srbiji

Nazvane po voću, postoje različite vrste rakija: rakija od šljive – šljivovica; rakija od kajsije – kajsijevača; rakija od breskve – breskovača; rakija od kruške – kruškovača, viljamovka; rakija od jabuke – jabukovača; rakija od duda – dudovača; rakija od dunje – dunjevača; rakija od smokve – smokvovača; rakija od višnje – višnjevača; rakija od trešnje – trešnjevača; a postoje još i lozovača, komovica, kao i rakija sa mešanim voćem.

Naziv rakije sa dodacima: sa travom (biljkama) – travarica; sa klekom – klekovača; sa orasima – orahovača; sa medom – medovača; …

Prilikom proizvodnje rakija je bezbojna. U zavisnosti od načina skladištenja može da poprimi boju drveta, jer se najčešće čuva u bačvama ili buradima. Količina alkohola u rakijama, najbrže i nejjednostavnije, se određuje pomoću alkoholometra. Izražava se u zapreminskim delovima ili volumena %. Volumen % označava broj litara alkohola koji se nalazi u 100 litara rakije. Jačina rakije izražava se još i gradom, odnosno meri se u gradima. Jedan grad je približno jednak 2,5 % volumena, odnosno 25 % volumena alkohola.

Voće od kog se dobija najbolja rakija

Najkvalitetnija vrsta šljive za pravljenje šljivovice je požegača (madžarka, bistrica).Što se kruškovače tiče, bolji kvalitet daju one kruške koje su bogatije u sadržaju šećera i kiselina, a u takve spada viljamovka. Ista je priča i sa jabukovačom, a u poslednje vreme najviše se koriste zlatni delišes i jonatan. Kada je dunjevača u pitanju, kod nas postoje dve vrste dunja: vranjski dunjac i leskovačka dunja. Dunjevača se može praviti od obe sorte, s tim što leskovačka dunja ima malu prednost. Najbolji kvalitet breskovače se dobija mešanjem više sorti bresaka. Kečkemetska ruža i madžarska najbolja su sorte kajsija od kojih se u našoj zemlji pravi kajsijevača.

Šljivovica se smatra za nacionalno piće Srbije.

Rakija se uglavnim pije iz rakijskih čašica ili popularnih čokančića.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts