sta je mobing

Šta je mobing

sta je mobing

Šta znači reč mobing – Definicija sa objašnjenjem o značenju ove pojave

Kada neko maltretira ljude stalno I namerno koristi reci ili radnje protiv odredjene osobe ili grupe ljudi, sa namerom da izazove uznemirenost I dovede u rizik njihovo blagostanje rec je o mobingu.

Ove akcije obicno vrsi osoba koja ima veci uticaj ili vlast nad nekim, ili osoba koja zeli da se oseca nadmocno. Ovaj vid nasilnickog ponasanja nije isto sto I sukob medju ljudima, u vidu fizickog obracuna.

Šta se sve podrazumeva pod mobingom:

  • delovanje na neprijatan nacin prema nekoj odredjenoj osobi

  • cinjenje neprijatnih gestova, nazivanje pogrdnim imenima I stalno negativno zadirkivanje odredjene osobe

  • sirenje glasina ili lazi o nekome, sto se danas moze raditi lako I preko interneta, odnosno drustvenih mreza poput Facebook-a

  • iskoriscavanje svog polozaja da bi se nekome nanela pakost (cesto to rade sefovi ili nadredjeni u firmama)

Ponekad, mobing ode predaleko, pa ljude maltretiraju zbog: rase, porekla, pola, invaliditetea I slicno. Nazalost, mobing je sve prisutniji u svakodnevnom zivotu “obicnih” ljudi. Ima ga u skolama, kod kuce, na radnim mestima, pa cak I na inetrnetu.

Vrlo cesto ljudi koji iskuse mobing na svojoj kozi, tesko se odlucuju da o tome progovore I potraze pomoc. Bas zato mobing zna dugo da traje. Ali bez obzira koliko trajao, rezultat je skoro uvek isti: teska tuga I dusevna bol zlostavljane osobe.

Zato, ako se pronadjet u bilo cemu od gore navedenog, ne oklevajte. Sasvim je normalno da se pozalite nekom, jer niko nema pravo da vas maltretira.

Video: Kako prepoznati i šta sve spada pod mobing na poslu

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts