Šta je ljubomora i kakav ima uticaj na emotivnu vezu?

Ljubomora je, zapravo, ukazatelj na disbalans u osobi koja se oseća ugroženom. Ljubomora predstavlja složeno osećanje koje nije lako definisati, a koje se karakteriše serijom propratnih osećanja kao što su neizvesnost, teskoba, zavist, ljutnja, poniženje… Treba znati da su sva ova osećanja podređena jednom osećanju – strahu.

Ljubomora i nije drugo do prirodno osećanje straha čiji je uzročnik procena subjekta da bi mogao izgubiti osobu koju voli. Ljubomora se javlja u svim razdobljima života (deca mlađa od godinu dana su takođe u stanju da ispoljavaju ljubomoru) i javlja se na skoro svim područjima međuljudskih odnosa. Neke emocije su ključne u evoluciji vrste, jer su u zdravoj meri podstičućeg karaktera. Smatra se da je ljubomora upravo ta emocija višega ranga koja je upisana u genetski kod.

Ljubomora

O ljubomori

Ljubomora je osećaj straha koji je uvek propraćen jednom ili spektrom propratnih osećanja poput agresije, besa, ljutnje, nesigurnosti, zavisti, želje za osvetom, depresijom… Propratna emocija zavisi od karaktera ljubomorne osobe, ali nijedna od njih nije poželjna ukoliko je ispoljena u tolikoj meri da ugrožava normalno funkcionisanje. Mnogi psiholozi su mišljenja da ljubomora upućuje na osobu niskog samopouzdanja koja preispituje svoju vrednost, smatrajući se nedovoljno atraktivnom da privuče pažnju i ljubav partnera, roditelja ili neke treće voljene osobe. Međutim, ljubomora se sreće i izvan emotivnog kruga, unutar međuljudskog odnosa u kome je akcenat na nekoj delatnosti: ovde se ljubomora javlja podstaknuta željom za nekom pobedom ili satisfakcijom; ovde je neretko podstaknuta sebičnošću.

Muškarci i žene ljubomoru doživljavaju dvojako: muškarac je ljubomoran na drugog muškarca koji pretendira da seksualno opšti sa njegovom partnerkom (u slučaju da ona zatrudni, on bi morao da izdržava tuđe dete), dok je žena ljubomorna na suparnicu koja bi mogla da ’’ukrade srce’’ njenog dragog (on bi otišao sa tom drugom ženom, dok bi ostavljenoj ostala i briga o njihovom zajedničkom potomstvu).

Na početku veze je pametan potez umereno izazivanje ljubomore kod partnera. Na taj način se stiče uvid u zainteresovanost druge strane. Onaj ko je zainteresovan za vezu bi u ovakvoj manipulaciji trebao da iskaže veći stepen angažovanosti.

Ljubomora u emotivnoj vezi

U ljubavnoj vezi ljubomoru konstantno u izvesnoj meri osećaju oba partnera. U vezama gde postoji sloga, ljubomora ne postoji: ovde postoji potpuno zdrava alternativa ovoj emociji – strepnja! Ovo znači da postoji potpuno poverenje u partnera i njegovu ljubav, ali se ne stiče iluzija o čovekovim mogućnostima. Ljubav može prestati smrću jednog od partnera, ali i sporazumnim raskidom. Ako dođe do ovakvog raskida, osoba uravnoteženih emocija će osećati tugu, ali ne i želju za osvetom, npr. Tuga zbog raskida je sasvim normalna reakcija.

Da li uopšte postoji ljubomora u stabilnoj vezi?

Smatra se da nestabilna veza transformiše nesigurnu osobu u ljubomornu. Ova osoba je sklona da vrši upoređivanja, recimo – da vaga poželjnost i nepoželjnost sebe i osobe sa kojom je u vezi. Iz njene perspektive skoro je redovno druga osoba procenjena poželjnijom zbog njenih karakternih ili fizičkih vrlina. U nesigurnoj osobi se svešću u dobre osobine voljene osobe pokreće mehanizam koji rasuđuje da bi ta osoba zbog tih svojih osobina lako mogla postati predmet obožavanja drugih ljudi, te da bi među tim osobama mogla pronaći zainteresovanu osobu koja takođe poseduje izvesne kvalitete. Nesigurna osoba uvek procenjuje mogućnost da bi ta nova osoba izvesnih kvaliteta mogla zauvek ’’prisvojiti’’ ljubav njenoga života. Na taj način se iz nesigurne postaje ljubomornom osobom.

Činjenica je da stabilnost veze neretko biva ugrožena ljubomorom. Nesigurne osobe su u stanju da špijuniraju svaku potencionalno ’’opasnu’’ osobu. One istovremeno razvijaju i dozu opsesije i povlače se iz veze na taj način što čine sebe manje dostupnom: manje se trude da budu zavodljivog izgleda, vedrinu odnosa zamračuju tmurnošću i skeptičnim opaskama i sl. Druga strana je dovedena u priliku da nagađa uzrok ovoj promeni. Međutim, ukoliko ljubomora nije razložna tj. ne postoji treće lice koje odvlači pažnju voljene osobe, partner ljubomorne strane neće biti u stanju da otkrije uzrok problema i nakon nekog vremena ovakva veza će početi da ga guši.

Ljubomora je, zapravo, ukazatelj na disbalans u osobi koja se oseća ugroženom. Smatra se da je ljubomora simptom koji nagoveštava nužnost za radu na sebi. Manjkavost sopstvenog identiteta je kočioni sistem međuljudskih odnosa ili emotivnih odnosa. Na taj nedostatak treba gledati konstruktivno, tj. kao osnov za samoizgradnju. Polja na kojima se oseća potreba za unapređenjem sebe su često vezana za seksualnost, prijateljstvo ili porodični odnos.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts