Šta je nacionalizam

Definicija šta znači reč nacionalizam

Primere koncepta nacionalizma moze videti gotovo svaki dan. Prisutan je svuda oko nas, svaki dan u zivotima svih nas. Bilo da su to nacionalne zastave na sportskim takmicenjima ili u oglasima, gde nas pozivaju da odaberemo odredjenu zemlju za odmor I slicno, sve su to odredjeni vidovi nacionalizma.

Negativna strana nacionalizma se da videtu u sukobima ili ratovima sirom sveta.

Ipak, pojam nacionalizam je znatno dublji, pa ga je zato tesko precizno definisati. Moze se reci da je nacionalizam slicam patriotizmu. Medjutim, patriotizam se pre karakterise kao ljubav prema svojoj zemlji, ali nacionalizam se vise odnosi na nesto sto zemlja treba da preduzme. Zbog toga, nacionalizam obihvata kulturne I emotivne aspekte, ali ima I politicke I istorijske implikacije.

sta-je-nacionalizam-657

Iz tog razloga, nacionalizam se moze opisati prvenstveno kao podrska odredjenom narodu. Ali svaki nacionalisticki pokret ima razlicito poreklo I ciljeve, bilo da je to: zelja za autonomijom, politicka zastupljenost, tj. Samoodrzanje I slicno. Ponekad, cak I nacionalisti ne uspevaju da se dogovore sta tacno predstavlja nacionalizam, jer jedino sto im je svima zajednicko jeste zelja za uspehom nacije.

Ipak, kao I svaka ideologija, I nacionalizam ima svoje pozitivne I negativne strane. Pozitivna strana jeste da je nacionalizam izraz identiteta. Nacionalni identitet je baziran na: istoriji, kulturi I jeziku, u vecini slucajeva. Zato se nacionalizam moze posmatrati kao odbrana prava odredjenog naroda da postane ili ostane priznati entitet. Takodje, nacionalizam staje protiv sila represije I tiranije. Medjutim, postoji I negativna strana nacionalizma. On moze u nekom drustvu izazvati podelu, kada je jedna nacija superiorna u odnosu na drugu u istoj drzavi. To takodje stvara rasizam I cesto dovodi do nasilja, pa I krvavih sukoba. Na licnom nivou, pojedinci mogu biti proganjani, zato sto drugi pojedinci ili organizovane grupe smatraju sebe superiornijima.

Cesto se za nacionalizam kaze da je rekacionarna, a ne progresivna ideologija. To je zato sto je nacionalizam obicno rezultat neke velike drustvene promene, koja navodi pojedince ili grupe na zelju za povratak u neka prosla vremena. Cesto se javlja usled modernizacije I industrijalizacije.

Nacionalizam je mocna alatka, jer svoju snagu crpi iz osecaja pripadnosti. Zato ga, ne tako retko koriste politicari kao nacin sticanja podrske naroda. To je prilicno nejasan politicki koncept I moze biti vrlo opasno oruzje u rukama lose osobe.

Nacionalne zastave svih država sveta

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts