Pet najboljih mečeva u istoriji evropskih prvenstava

 

Najbolji mečevi u istoriju EP

Meč u polufinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj 1984 u kojem su“ trikoloriti “ obezbedili finale savladavši Portugal, je najlepša utakmicu u istoriji kontinentalnog prvenstva. Mišel Platini, jedan minut pre kraja postigao je gol za pobedu 3-2. U izboru time.com predstavljamo vam pet mečeva koji će ostati u sećanju kao najbolji mečevi u istoriji.

5. HOLANDIJA – SSSR 2-0, Euro 1988, Nemačka

Finale u Minhenu na Olimpijskom stadionu biće upamćen samo  za Holandiju, jedna od najvećih fudbalskih škola u svetu, ali i po najlepšem golu svih vremena na evropskim prvenstvima. Strelac Marko Van Basten volejem sa skoro mrtvog ugla. Rud Gulit pre toga je dao gol za vodstvo.

4. ČEŠKA – HOLANDIJA 3-2, Euro 2004, Portugalija

Jedan od najofanzivnijih mečeva u istoriji. Prvi gol pao je u četvrtom minutu, a zatim sve je bilo kao u filmu. Holandija dostiže 2:0 za 20 minuta, strelci su Vilfreda Buma i Rud van Nistelroj. Česi su uspeli da se vrate u igru, a u poslednjih 20 minuta bila je prava poplava ispred holandskog gola. Prvo Milan Barou daje gol u 71. minut i 88 -og Vladimir Shmicerkompeltirashe daje gol za preokret.

3. FRANCUSKA – JUGOSLAVIJA 4-5, Euro 1960, Francuska

Ovo EP igrano je u Francuskoj, i na samom početku bilo je jasno da će ovo prvenstvo doneti mnogo uzbuđenja. U prvom meču bilo je odmah devet golova. Meč sa najviše golova u finišu. FRANCUSKA je vodila 15 minuta pre kraja sa 4-2, ali  zatim su usledili golovi princa Tomislava i dva gola Dražena Jerkovik za samo četiri minuta. Jugoslavija je stavila u finišu.

2. ŠPANIJA – JUGOSLAVIJA 4-3 , Euro 2000, Holandija i Belgija

Jedan od najuzbudljivijih mečeva ikada igrao se izmedju „crvene furije“ i SR Jugoslavije. U poslednjem kolu grupe C, SRJ vodila je sa četiri boda na tabeli, bod manje imali su Španaci i Norvežani, dok su Slovenci bili poslednji sa jednim bodom. Do poluvremena, Jugoslavija se povela golom Save Miloševića, a Španija je izjednačila golom Alfonso Pereza. Nakon petog minuta u drugom poluvremenu Dejan Govedarica ponovo dovedi Jugoslaviju u vodstvo, minut kasnije Pedro Munitis vraća gol. Petnaest minuta pre kraja Slobodana Komljenović je dao novi gol za vodstvo SRJ. Jugoslavija je vodila do 93 minuta, španski trener Hoze Antonio Kamačo razmišljao je o otkazu, ali Gaiska Mendieta daje gol za Španiju u poslednjim trenucima meča i donosi joj pobedu.

1. FRANCUSKA – PORTUGALIJA 3:2, Euro 1984, Francuska

Francuska je bila domaćin EP igrali su u polufinalu sa Portugalom meč je počeo dobro za “ trikolorite „.  Žan Fransoa Domerke dao je gol u 24 minutu, ali 15 minuta pre kraja, Rui Zhordao daje gol nakon čega slede produžeci. U produžetku posle osam minuta Zhordao daje drugi gol za francusku. Pogledajte na videu šta se dalje desilo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts