20 najboljih fudbalera svih vremena

20. Lillian Thuram

Jedan od najboljih defanzivaca svih vremena iz Francuske, on je poznat po svoja 2 gola u svetskom kupu 1998 u polufinalu protiv Hrvatske kada je Francuska od gubitnika došla do pobede 2:1. Francuska je na kraju osvojila Svetski kup pobedivši Brazil sa 3:0. Na klupskom nivou, on je igrao u Monaku, Juventusu i Barseloni.

.

19. Roberto Carlos

Igrao je za španski klub Real Madrid jedanaest godina, osvojio je četiri puta Špansku ligu, tri trofej UEFA Lige šampiona, i dva Interkontinentalna kupa. On je takođe jedan od samo šest igrača koji  su igrali više od stotinu utakmica u Ligi šampiona. On je posebno poznat po slobodnom udarcu protiv Francuske 3. juna 1997, gde je šutirao sa 35 metara ( 110 ft) iz desnog ugla, i postigao gol.

18. David Beckham

Dejvid Bekam je vodeći engleski fudbaler čija popularnost prevazilazi sve okvire. Kao igrač Bekam je posebno poznat po svojoj snalažljivosti u igri i spektakularnim dalekometnim udarcima dok mu je desna noga nacionalno blago Engleske.

.

17. Oliver Kahn

Jedna od najuspešnijih nemačkih igrača u novijoj istoriji, pošto je osvojio osam nemačkih šampionata, šest nemačkih kupova, Kup UEFA (1996), UEFA Ligu šampiona i Interkontinentalni kup (oboje 2001). Njegov individualni doprinos doneo mu je titulu četiri uzastopne godine najboljeg evropskog golmana.

.

najbolji fudbaleri sveta16. Zico

Često ga zovu Beli Pele, smatra se da je on jedan od najboljih driblera ikada, a možda i najbolji igrač na svetu početkom 80- ih. On je takođe poznat kao jedan od najvećih specijalista u istoriji za slobodne udarce, koji su izuzetno brzi, kao i vema precizni.

 

najbolji fudbaleri sveta svih vremena15. Lev Yashin

Vrhunski golman, možda najbolji u istoriji fudbala, bio je sovjetski sportski heroj. Celu svoju fudbalsku karijeru proveo je u moskovskom Dinamu, a nakon penzionisanja je tamo trener. Sa Dinamom je osvojio pet šampionata lige i tri kupa u velikoj meri zahvaljujući njegovoj dominaciji. Jašin je bio važan igrač i u osvajanju zlatne medalje Sovjetske reprezentacije na Olimpijadi 1956. Postao je jedini golman koji je proglašen Evropski fudbaler godine, a dobio je i titulu svetskog golmana.

najbolji fudbaleri sveta svih vremena14. Ronald Koeman

Pored toga što je poznat kao odličan odbrambeni igrač, Koeman je takođe poznat po svojim snažnim  slobodnim udaracima iz mrtve tačke, gde je postigao mnoge vitale golove. Jedan od tih slobodnih udaraca postigao je 1992 koji je doneo pobedu Barseloni u Evropskom kupu. Ronald Koeman postigao 193 gola u 503 utakmice, tokom svoje karijere, postigao je više golova od bilo kog odbrambenog igrača u istoriju fudbala.

najbolji fudbaleri  ikada13. Luis Figo

Figo je fudbalski heroj koji je započeo svoju profesionalnu karijeru u Portugalu, zatim je počeo da igra za najjače timove u Španiji kao što je FK Barselona i Real Madrid, a nakon toga i za Inter iz Milana 2005 godine. Sa svojim veštim driblingom i agresivnim stilom, vezista je poznat kao odličan plejmejker. Vrhunac njegove karijere bio je 2000 godine, kada je vodio Portugal u polufinalu EURO 2000 i bio je proglašen za Evropskog Fudbalera godine. Iste godine preselio se iz Barselone kod njihovog glavnog rivala Real Madrid za tada rekordnu naknadu od 56 miliona dolara.

najbolji fudbaleri  ikada12. Alvaro Recoba

Njegove vrline su dribling, tehnika, brzina i jak, precizan levom nogom udarac. On je specijalista za slobodne udarace, i na taj način postizao je velike golove.

.

.

najbolji fudbaleri na svetu11. Alfredo di Stefano

On je poznat kao dobar ofanzivac kao i po velikoj izdržljivosti i svestranosti. On takođe može igrati bilo gde na terenu uprkos što je igrao na poziciji napadača, bio je sjajan i u odbrani. On je trenutno treći strelac u istoriji španske top divizije, sa 228 golova u 329 utakmica. Di Stefano je takođe najbolji strelac Real Madrida svih vremena, sa 216 golova u 282 ligaške utakmice.

najbolji fudbaleri na svetu10. Raul Gonzalez

Nazvan „Anđeo Madrida “ ili jednostavno poznat kao Raul, on je španski fudbalski reprezentativac, koji je igro za španski klub Real Madrid. Takođe,tri puta pobednik UEFA Lige šampiona i drugi sve vreme vodeći strelac u zvaničnoj UEFA listi strelaca, nakon Filipo Inzagia sa 64 golova. On je preuzeo kapitansku ulogu u Real Madrid kada je Fernando Hiero napustio klub 2003, i od tada se pokazao kao odličan lider.

najbolji fudbaleri dvadesetog veka9. Michael Platini

Platini je bio član francuske reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo 1984, i to je bilo prvenstvo u kome je on bio proglašen za najboljeg igrača i najboljeg strelca. Platini, Alen Giresse, Luis Fernandez i Žan Tigana je važio za tim snova “ Carre Magikue “ ( čarobni kvadrat ), ova grupa je važila za srce francuskog nacionalnog tima tokom 1980. On je takođe smatran kao jedan od najboljih vezni igrača u istoriji fudbala, kao i jedan od najvećih specijalista za slobodne udarce u istoriji fudbala. On drži rekord sa najviše postignutih golova u finalima Evropskih prvenstava.

najbolji fudbaleri dvadesetog veka8. Carlos Alberto Torres

Carlos je bivši brazilski fudbaler, jedan od najboljih odbrambenih fudbalera svih vremena. On je bio kapiten Brazila pobedničkog tima Svetskog kupa 1970 i član Svetskog tima 20. veka. Karlos Alberto je golom protiv Italije u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 1970 postigao gol koji se smatra medju najboljima ikada.

.

najbolji fudbaler sveta7. Ronaldo

Briljantan napadač, Ronaldo je postao jedna od velikih zvezda međunarodnog fudbala oko 1990-ih i smatra se najvećim Brazilskim fudbalskim junakom posle Pelea. Nadimak „fenomen „,talentovani napadač igrao je za Cruzeiro, Ajndhoven, Barselona, Inter, Real Madrid i Milan, osvojivši mnoge nagrade, šampionate i kupove. Međunarodna super zvezda, Ronaldo je bio član brazilske reprezentacije od 1994 i bio je deo pobedničkog tima Svetskog kupa 1998 i 2002 , kada je bio najbolji strelac turnira.

Gerd-Muller-676. Gerd Müller

Miler je bio kratak, zdepast, delovao je nespretno i nije bio naročito brz, on nikada nije odgovarao konvencionalnoj ideji velikog fudbalera, ali je imao smrtonosno ubrzanje na kratkim distancama, izuzetnu igru u vazduhu, i iznenadne odarce. On je bio veoma talentovan za postizanje golova u neočekivanim situacijama. U nacionalnom timu postigao je 68 golova u 62 nastupa, 365 golova u 427 utakmica Bundes lige i u međunarodnimutakmicama postigao je 66 golova u 74 utakmice, on je bio daleko najuspešniji napadač njegovog vremena.

5. Johann Cruyff

Krojf je bivši holandski fudbaler i menadžer trener. Proglašen je Evropski fudbaler godine tri puta. Godine 1999, Krojf izabran je za evropskog igrača veka u izborima koji su održavaji od strane IFFHS, i bio je drugi, iza Pelea u njihovoj svetskoj anketi za fudbalera veka. Krojf je bio poznat po svojoj tehničkoj sposobnosti, brzine i ubrzanju. Veruje se da je Krojf bio najsposobniji igrač da izvuče najviše od svojih saigrača.

4. Franz Beckenbauer

Poznat po svom nadimku “ Der Kaiser „, Bekenbauer je bio kapiten pobedničke ekipe u Svetskom Kupu ( 1974 i 1990 , respektivno ). On je proveo najveći deo svoje karijere u Bajernu iz Minhena, osvoji je tri Evropska Kupa prvenstva i četiri nacionalne titule. Proglašen je Evropski fudbaler godine u periodu od 1972 i 1976 . On se generalno smatra najvećim nemačkim fudbalerom svih vremena i kao jedan od najvećih fudbalera u istoriji ove igre.

3. Diego Maradona

Maradona je ikona u Argentini. Kao fudbaler, on je doveo svoj tim do novih visina i postao heroj navijača. Maradona je bio pogođen zavisnosnikom kokaina, i iz tog razloga i njegova karijera se rano završila. U njegovim nastupima dva gola protiv Engleske su nezaboravna, jedan je postigao rukom (sudija greškom pomislili da je lopta pogodila njegovu glavu ), i drugi koji je postigao driblingom pored čitavog niza odbrambenih igrača.

2. Pele

Pele – nazvan „Crni Biser „, bio je najveći fudbaler u istoriji igre. U karijeri ukupno je postigao 1280 golova, on je možda bio najpopularniji sportista na svetu, nakon što je proglašen za sportistu veka u izboru svetskog nacionalnog olimpijskog komiteta 1999 , iako nikada nije igrao na Olimpijadi. U martu 2002, dres  Pelea koji je nosio 1970 u Svetskom kupu prodata je na aukciji za 220.850 $. Pele je postao brazilski ministar sporta 1995, služio sve do 1998.

1. Zinedine Zidane

Poznat po nadimku zizou, on je bivši francuski fudbalski vezista. U nejgovoj karijeri osvoji je  1998 FIFA Svetski kup i Evropsko prvenstvo 2000, i 2002 UEFA Ligu šampiona. On je takođe više puta proglašen za svetksog igrača godine. Zidan je osvojio Zlatnu loptu na MVP  Svetskim kupovima 1998 i 2006. Zidan je igrao svoju prvu profesionalnu utakmicu za prvoligaški Kanu. On je zapečatio svoju reputaciju postigavši dva gola u finalu Svetskog kupa 1998. Izuzetno dobar ilider za svaki primer.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts