Sportski objekti u Beogradu

Sportski život u Beogradu je veoma razvijen i raznovrstan. Pored najpoznatijih sportskih društava „Partizan”, „Crvena zvezda”, „Beograd”, „Radnički” u Beogradu se stalno povećava broj sportskih organizacija i aktivnih učesnika u raznovrsnim oblastima fizičke kulture. Prema statističkim podacima u gradu postoji oko 970 različitih sportskih organizacija u koje je učlanjeno preko 75.000 aktivnih članova.

Beograd je poslednjih godina bio domaćin i organizator nekoliko evropskih sportskih priredaba.

U gradu se nalazi veliki broj sportskih terena i drugih objekata neophodnih za raznovrsne aktivnosti fizičke kulture.

Stadion Partizana – JNA

Stadion JNA nalazi se u Humskoj ulici br. 1. Ovaj reprezentativni stadion ima teren za futbal, laku atletiku, košarku, odbojku, tenis i rukomet. Građen je po projektu arhitekta Mihaila Jankovića i Koste Popovića. Otvoren je 1949. godine. Može da primi oko 55.000 gledalaca.

Na zapadnoj strani zida stadiona postavljena je 1951. godine spomen-ploča „primernom sportisti i patrioti dr Milutinu Ivkoviću – Milutincu, koga su Nemci ubili u Beogradu 1943. godine”.

Oko stadiona su 1952. godine postavljene četiri bronzane statue: „Štafeta”, rad Nikole Njirića, „Bacač kamena”, rad Vladimira Petrića, „Gimnastičar”, rad N. Njirića i „Fudbaler”, rad Vl. Petrića.

stadion partizana jna

Stadio Crvene Zvezde – Marakana

Stadion „Crvene zvezde“ je na Banjičkom vencu br. 1. Ima teren za fudbal i lakoatletsku stazu. Stadion je otvoren 1963. godine i može da primi oko 55.000 gledalaca.

stadion crveen zvezde

Omladinski stadion

Omladinski stadion nalazi se na Karaburmi, u Ulici Mije Kovačevića br. 6. Ima teren za fudbal. Može da primi oko 20.000 gledalaca.

Omladinski stadion beograd

Stadion „Tašmajdan“

Stadion „Tašmajdan“ nalazi se u Ulici Georgi Dimitrova br. 26. Stadion su projektovali arhitekti Mihailo Janković i Uglješa Bogunović. Stadion ima teren za tenis, košarku, odbojku, rukomet, boks, klizanje i hokej na ledu i bazen za plivanje i vaterpolo.

stadion tasmajdan

Gradski stadion u Zemunu

Gradski stadion u Zemunu, u Ugrinovačkoj ulici br. 80. Ima teren za fudbal.

Gradski stadion u Zemunu

Beogradska Arena

Nalazi se na Novom Beogradu, Bul. Arsenija Čarnojevića 58. Namenjena je za sportske i kulturne manifestacije različitih karaktera. Dvorana prima izmedju 20.000 i 25.000 gledalaca. Mnogi tvrde da je jedna od najlepših u Evropi. Dvorana je jedna od glavnih atrakcija Beograda, ali i čitave Srbije.

Beogradska Arena

Košarkaški tereni „Crvene zvezde“ na Malom Kalemegdanu

Košarkaški stadion košarkaškog kluba „Crvena zvezda“, na Malom Kalemegdanu.

tereni zvezde na malom kalemegdanu

Hipodrom Beograd

Hipodrom Konjičkog saveza Srbije nalazi se u Paštrovićevoj ulici br. 2.

Hipodrom Beograd

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts