Dolina kraljeva

Šta je Dolina kraljeva?

Dolinu kraljeva čine grobnice egipatskih vladara, faraona, iz 18-e, 19-e i 20-e dinastije. Nalazi se u Egiptu, na zapadnoj obali Nila, u blizini drevnog grada Tebe, koji je svojevremeno bio i prestonica velikog kraljvstva.

Definitivno najpoznatiji lokalitet je Tutankamonova grobnica, jedina koja je ostala neopljačkana.

Pored faraona u ovoj dolini sahranjivani su i egipatski velikani. Postoje dva dela, zapadni, gde se nalaze četiri grobnice, i istočni gde se nalazi pedeset devet od kojih su dvadeset dve faraonske grobnice. Svi grobovi su duboko pod zemljom.

Dolina kraljeva

TUTANKAMON. TUTANKAMONOVA GROBNICA

Ne zna se ko je prvi faraon koji je započeo tradiciju sahranjivanja na ovom mestu, ali je poslednji bio Ramzes XI. Neki faraoni su počeli da grade i ulepšavaju svoje grobnice još za života. Mesta kraljevskog večnog počinka bila su ispunjena raznim blagom jer se verovalo da pokojniku koristiti u zagrobnom životu. Iako su grobnice imale razne odbrambene mehanizme, na primer provalije, lažne prolaze i slično, veliki deo zakopanog blaga je opljačkan, jer je Egipat svojevremeno prolazio kroz velike krize. Jedina netaknuta grobnica je Tutankamonova, koja je otkrivena dvadesetih godina prošlog veka. Spašena je zahvaljujući gomili kamenja koja se obrušila na njen ulaz, tako da niko nije ni pretpostavljao da se ispod nalazi ulaz u neopljačkanu grobnicu.

Dolina kraljeva je danas jedna od omiljenih turističkih lokacija. Prvi ,,turisti“ koji su došli ovde bili su, verovali ili ne stari Grci i Rimljani o čemu svedoče spisi Diodorusa Siculusa, koji je opisao ukrašene zidove grobnica. Posla pada ovih velikih država, lokalitet je zaboravljen, da bi početkom osamnaestog veka ponovo privukao pažnju i to arheologa i naučnika zapadnih zemalja. Smatralo se da je lokalitet potpuno istražen u devetnaestom veku, ali su neka otkića iz dvadesetog srušila ovu teoriju, tako da se ne zna tačno kakve još tajne krije Dolina kraljeva.

Ova primamljiva turistička lokacija je pod zaštitom UNESKO-a od 1979. godine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts