Sopot – Informacije o naselju Sopot i slike planinskog izletišta Kosmaj

Geografski položaj

Sopot se nalazi u podnožju planine Kosmaja, jedno od omiljenih izletišta Beograđana, u kotlini potoka istoga imena, a na desetak kilometara od železničke pruge Beograd – Niš. Najbliža železnička stanica su Đurinci.

Broj stanovnika

Prema poslednjem popisu od 2002. godine opština Sopot imala je oko 20.000 stanovnika.

Istorijat

Na 2 km. južno od Sopota otkriveni su ostaci jednog rimskog kastela. Nađeno je i više nadgrobnih spomenika antičkog porekla.

Sadašnje naselje relativno je novijeg datuma. U prvoj polovini XVIII veka verovatno nije postojalo. Može se pretpostaviti da se počelo formirati krajem tog veka. Uoči prvog srpskog ustanka tu je postojala jedna mehana, na putu Beograd — Topola. Okolina Sopota bila je tada poznata po vrlo gustoj šumi. Na početku ustanka tu se odigrala jedna bitka između dahijskih Turaka i ustanika.

Oko 1838. godine podignuta je nova mehana, namesto stare „šidarlije”. Iz susednih sela Ropočeva i Nemenikuća počeo se svet tu doseljavati i tako je formirao ovo naselje. Godine 1893. proglašen je Sopot za varošicu. Do 1905. godine sačinjavao je s obližnjim selom Ropočevom jednu opštinu. Još u prošlom veku bio je sedište sreza.

sopot beograd srbija

Sopot spominje u svojim pripovetkama i naš poznati realistički pripovedač Milova Glišić, koji je u ovim krajevima voleo da lovi.

Radnički pokret bio je uhvatio korena u ovoj opštini još cre prvog svetskog rata. Još 1903. godine, to znači u vreme kada je tek stvarana centralna sindikalna organizacija u Srbiji, u Sopotu je postojala sindikalna organizacija.

Turizam

Za posetioce danas je Sopot interesantan kao prihvatilište za putovanje na Kosmaj. Okolina je živopisna po svojim livadama i borovoj šumi. Okolni tereni pogodni su i za skijanje. Na Kosmaju postoje komforni hoteli za smeštaj turista.

Kulturno-istorijske znamenitosti

Od istorijskih znamenitosti vredi spomenuti stari turski han, na putu Beograd – Kragujevac. U obližnjem selu Nemenikućima nalazi se stara kuća porodice Žujović, jedne od najistaknutijih u severnoj Šumadiji u prošlom veku, pa i kasnije.

Udaljenost od Beograda

Sopot je udaljen od centra Beograda oko 45km.

Pošta

Adresa: Milisava Vlajića 15, Beograd, Sopot
Kontakt telefon: 011 825 1475
Radno vreme: 08.00 – 19.00
Poštanski broj: 11450

Autobuska stanica

Adresa: Milosava Vlajića 18, Beograd, Sopot
Kontakt telefon: 011 825 1447

Dom zdravlja

Adresa: Jelice Milovanović 12
Kontakt telefon: 8251-288, faks 8251-282

Karta – Google mapa


Прикажи већу мапу

Slike planinskog izletišta Kosmaj kod Sopota

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts