glavni grad spanije madrid

Glavni grad Španije, Madrid

glavni grad spanije madrid
Glavni grad Španije, Madrid

Koji je glavni grad Španije?

Glavni grad Španije je Madrid. Madrid se nalazi na reci Manzanares. U smislu veličine, kao i po broju stanovnika Madrid u Španiji ima značajnu ulogu.

Madrid je najveći grad u Španiji. On je treci po velicini grad u Evropi posle Pariza i Londona. Madrid ce uvek biti atraktivan za ljubitelje umetnosti, jer odatle poticu najveci umetnici svih vremena, kao sto je Pablo Picasso.

Madrid u Spaniji ima dominaciju u sektoru politike i kulture. Iako je Madrid savremen grad, ipak njegova tradicija i umetnicke vrednosti nikad nisu prestale da zive. U Madridu turisti uvek imaju sta da vide.

Neka od najinteresantnijih mesta u Madridu:

Teatro Real (Kraljevski teatar)
Roial Palace of Madrid
Buen Retiro park
Prado muzej
Thissen-Bornemisza muzej
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia
Zgrada Narodne biblioteke iz 19 veka

Muzeji u Madridu imaju veliku kolekciju umetnickih dela Pabla Pikasa.

S obzirom da je Madrid glavni grad Španije, često ga posecuju turisti iz svih krajeva sveta. Neki dolaze ovde da vide istoriju, tradiciju i prirodne lepote, dok drugi doleze radi biznisa. Veliki broj imigranata iz zemalja Evropske unije radi u Madridu primaljive poslove. Madrid je dobro organizovan u transpornom smislu, ima dobre puteve, staze, zeleznicu.

Madrid ima medjunarodni aerodrom Barahas, gde postoje letovi prema vecini vaznijih zemalja. Madrid ima dobru vezi sa prigradskim mestima preko zeleznice. Od nedavno Madrid ima i metro.

Restorani u Madridu nude uslugu po medjunarodnim standardima sa velikim izborom i modernim sadrzajem. Nocni zivot u Madridu je veoma zivahan.

Madrid – Glavni grad Španije

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts