Glavni grad Poljske

Glavni grad Poljske, Varšava

Glavni grad Poljske

Koji je glavni grad Poljske?

Glavni grad Poljske je Varšava. Grad Varšava je u Poljskoj takođe poznat i po imenu Warszawa. Glavni grad Poljske Varšavi je jedan od najvećih gradova u Poljskoj. Područje grada Varšave je 6,100.43 kvadratnih kilometara što čini prestonicu Poljske osmu po veličini u Evropskoj uniji. Broj stanovnika u Varšavi je oko 1.700.536 ljudi prema poslednjem popisu stanovništva u Poljskoj. Prestonica Poljske Varšavi se nalazi na reci poznatoj po imenu Visla. Takođe se nalazi u neposrednoj blizini Karpata i Baltičkog mora.

Grad Varšava je jedan od najvećih gradova u Poljskoj, koji ima široku lepezu transportnog sistema. Transportni sistem u Varšavi uključuje mrežu puteva i železnice, uključujući vozove i autobuse, tramvaje i metro. Grad takođe ima domaći i međunarodni aerodrom koji povezuju Varšavu sa drugim gradovima u zemlji i gradovima iz celog sveta. Transportni sistem u Varšavi, takođe obezbeđuje i renta automobile sa kojima možete putovati širom zemlje Poljske.

Prestonica Poljske, Varšava ima vlažnu kontinentalnu klimu. Prosečna temperatura u Varšavi kreće se od 18 stepeni Celzijusa do 30 stepeni Celzijusa. Temperatura prelazi 30 stepeni u vreme letnjih dana, dok u zimskim danima u Varšavi je do -2. Prosečne količine padavina u glavnom gradu Poljske Varšavi je oko 680 milimetara. Najveći obim padavina u Varšavi su u Julu mesecu.

Video: Varšava, glavni grad Poljske

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts