Surčin – Istorijat, slike i ostale informacije o naselju i opštini Surčin

Surčin se nalazi na pruzi Batajnica – Boljevci i sedište je opštine na širem području Beograda.

Broj stanovnika

Prema popisu iz 2002. godine Surčin ima 14.292 stanovnika, dok čitava opština, u čijem su sastavu sela Bečmen, Boljevci, Dobanovci, Jakovo, Petrovčić i Progar, ima 55.000 stanovnika.

Istorijat

Surčin i okolna sela su vrlo stara naselja. U Surčinu i okolini pronađeno je dosta predmega iz perioda mlađe vinčanske kulture koja ima eneolitski karakter. Jedan od najznačajnijih lokaliteta ove kulture u ovom delu Srema je „Kormadin” kod sela Jakova. Kod Dobanovaca su pronađeni predmeti iz doba bronze.

U srednjem veku Surčin se nalazio u posedu plemićke porodice de Maroth (Marovići). Od početka XVI veka cela ova oblast bila je u rukama Turaka. Godine 1717. Surčin i okolna sela ušla su u okvir Austrije i ubrzo su dodeljena plemićkoj porodici Šenborn, koja je u Surčinu imala svoj „dvor” i zabran u kojem su čuvani njihovi jeleni. Usled feudalnih nasilja i iskorišćavanja, 1736. godine došlo je u selima zemunskog vlastelinstva do pobune seljaka-kmetova. Godine 1746. vojne vlasti otkupile su celokupno zemljište porodice Šenborn i celo ovo područje pripojeno je Vojnoj granici.

Surcin slike

Za vreme prvog svetskog rata srpska vojska ušla je i u Surčin 11. septembra 1914. ali ga je morala ubrzo da napusti. Srpski živalj Surčina bio je za vreme rata izložen progonu austrougarskih vlasti, interniran u raznim logorima gde su mnogi pomrli.

Za vreme NOB-a stanovnici Surčina dali su svoj doprinos oslobodilačkoj borbi. Maja 1942. godine formirana je prva mesna udarna partizanskv desetina, meseca jula osnovan je prvi aktiv SKOJ-a, meseca avgusta formiran je Mesni narodnooslobodilački odbor i istog meseca 1942. godine formirana je prva partijska ćelija u selu.

U blizini Surčina izvedene su mnoge diverzantske akcije i vođene su borbe protiv nemačko-ustaških jedinica.

22 oktobra 1944. godine u Surčin su ušle jedinice NOVJ i istog dana su oslobođena i okolna sela.

Kulturno-istorijski spomenici

U selu se nalazi spomenik palim borcima i više spomen-ploča.
Spomenik palim borcima u NOR-u postavljen je u centru sela ispred Zadružnog doma. Na mermernom postolju nalazi se bronzana statua borca s puškom. Spomenik je radio vajar Nebojša Mitrić.

Okolina Surčina

U blizini Surčina nalazi se najveći naš aerodrom za međunarodni civilni saobraćaj. U blizini Jakova je manastir Fenek, a u blizini Progara je poznata Bojčinska šuma.

Udaljenost od Beograda

Od centra Beograda do Surčina ima oko 18km.

Pošta

Adresa: Vojvođanska 71, Beograd, Surčin
Kontakt telefon: 011 844 0388
Radno vreme: 08.00 – 19.00
Poštanski broj: 11270

Železnička stanica

Adresa: Dobanovački put BB
Kontakt telefon: 011 8440015

Dom zdravlja

Adresa: Vojvodjanska br. 109
Kontakt telefon: 011 844 0351

Karta – Google mapa


Прикажи већу мапу

Slike naselja i okoline Surčina

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts