Fejsbuk

Šta je Fejsbuk?

Fejsbuk je društvena mreža koju je 2004. lansirao student Harvarda Mark Zukenberg, zajedno sa svojim cimerima sa fakulteta.

Ova društvena mreža u početku bila namenjena samo studentima Harvarda, da bi se postepeno širila, prvo na fakultete Ajvi lige, potom na druge škole i fakultete, da bi je na kraju koristio gotovo ceo svet. Fejsbuk je od Zukenberga napravio milionera kada je imao samo dvadeset četiri godine, ali mu je doneo i mnogo problema.

Fejsbuk

Prve optužbe stigle su od kolega koje su optužile Marka da je sa njima trebalo da lansira društvenu mrežu HarwardConnection.com, samo par dana pošto je lansirao Thefacebook, koji je bio neka vrsta preteče Fejsbuka. Optužbe su povučene i Mark se vremenom preselio u Kaliforniju da bi širio svoju mrežu. Njegovi prijatelji, takođe osnivači su bili uz njega, i svako je dobio sektor koji će da vodi, neko se bavio poslovanjem, neko programiranjem,  a sam osnivač je preuzeo poslove oko promocije veb stranice.

Korisnici Fejsbuka mogu na svoj profil da dodaju fotografije, video snimke, da pokažu svoja interesovanja kroz razne grupe ili stranice ali i da vide isto kod svojih prijatelja. Mogu i ograničiti vidljivost svog profila, ukoliko ne žele da bilo ko gleda njihove podatke. Pri svakom ulasku na profil mogu videti da li imaju neku ,,notifikaciju“, tj ako im je neko nešto okačio na zid, pohvalio ili komentarisao fotografiju, video snimak, i slično. Od 2011. Fejsbuk omogućio je i video poziv.

Mark Zukenberg
Osnivač Fejsbuka, Mark Zukenberg

Za ovu društvenu mrežu se vezuju i razne kontraverze. Iako pomoću ove stranice možete biti u kontaktu sa ljudima koje ne viđate, zatim sklapala su se prijateljstva ali i veze i brakovi, ili se besplatno promovišu proizvodi i firme, Fejsbuk je i osuđivan više puta od strane korisnika. Prvo da pomenemo da su mnoge zemlje branile korišćenje Fejsbuka, poput Kine, Iraka, Sirije, itd. 2011 devojčica iz Hamburga je slučajno objavila javni poziv za svoj šesnaesti rođendan preko ove društvene mreže, i na njen poziv se odazvalo oko 1600 ljudi.

Kada se gomila tinejdžera stvorila ispred njene kuće, policija je morala da interveniše, i u tom haosu veliki broj ljudi je pohapšen ali i povređen. Brojni hakovani profili su redovna stvar iako čelnici mreže garantuju da im je bezbednost korisnika na prvom mestu. Mnoge firme su zabranile svojim zaposlenima korišćenje Fejsbuka na poslu jer smanjuje produktivnost radnika. Kritikovani su i sami korisnici:  s obzirom da je zabranjeno mlađima od trinaest godina da budu članovi, a mnoga deca stavljaju lažnu godinu rođenja, postavlja se pitanje zašto roditelji to dozvoljavaju i zašto ne kontrolišu bolje svoju decu.

Uprkos tome, Fejsbuk danas ima preko 955 miliona aktivnih korisnika, među kojima su i javne ličnosti. Kada kažemo aktivnih korisnika, mislimo samo na korisnike koji redovno posećuju stranice i ažuriraju svoje profile. Dnevno se registruje oko šesdeset hiljada ljudi.Nekada se preko dana više puta otvori Fejsbuk nego Gugl.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts