Kako su nastali silikoni?

 

Za izum koji je žene širom sveta učinio poželjnijim, zaslužan je doktor Frenk Gerou. On je jednom prilikom slučajno u ruci stegao kesu sa krvlju, i razmišljao o tome kako ga podseća na žensku dojku. Tako se rodila ideja o veštačkim grudima.

Prve implante doktori su napravili od sunđerastog materijala i isprobali ih na Esmeraldi, ženki psa. Esmeralda, nije baš želela da sarađuje na nečemu što će je odvesti u istoriju, i izgrizla šavove, ali doktori su konstantovali da je operacija bila uspešna i odlučili da potraže prvu ženu kojoj će ugraditi implante. Izbor je pao na Timi Džin Linzdi, koju su upoznali u jednoj teksaškoj bolnici, gde je došla da ukloni tetovažu sa grudi. Timi Džin je pristala jer su joj obećali da će joj operisati besplatno njene klempave uši. 1962 izvedena je prva operacija uvećanja grudi, i Timi Džin je dobila grudi za broj veće. Operaciju je izveo upravo doktor Frenk Gerou i njegov kolega Doktor Tomas Kronin. Oni su ubrzo predstavili svoj izum, i žene su polako počele da se interesuju za ovaj zahvat, želeći da imaju figuru kao tadašnje holivudske zvezde.

Metoda uvećanja grudi se menjala vremenom. Sunđerasti implanti su počeli da se stvrdnjavaju vremenom, za stvarali su i krvne ugruške, pa se tragalo i za drugim materijalima. Jedno vreme se silikon direktno ubrizgavao u grudi, ali se to pokazalo kao loša opcija jer su mnoge žene dobijale gangrenu.

Danas je posle liposukcije, ugradnja silikona najpopularniji estetski zahvat. Najviše silikona se ugradi u Americi, a godišnje u svetu oko milion i po žena se odluči na uvećanje grudi. Međutim, novi trend tokom godina, je da se vade silikoni iz grudi što su popularizovale mnoge svetske zvezde.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts