Kada je pravo vreme za brak?

Kada je idealno i najbolje vreme za brak

Ljubav za brak je jako bitna, ali nekada nije dovoljno da se dvoje vole da bi se venčali. Pri ulasku u brak morate pre svega poslušati razum.

PRAVA OSOBA ZA BRAK

Imate partnera kojeg volite i razmišljate o braku. Dobro razmislite gde i od čega ćete živeti. Mnogi parovi se odlučuju na život u zajednici, zbog  teške ekonomske situacije. Bez obzira da li živite kod mladinih ili mladoženjinih roditelja, neka vam kroz glavu prođe da li možete da se snađete sa tim ljudima u istoj kući, pogotovo kada se radi o nekim zajedničkim stvarima kao što su radovi oko kuće, priprema ručka ili uređenje stambenog prostora. Mladi imaju jedno a stariji drugo mišljenje.  Čak i ako ste se pre braka slagali sa njegovim/njenim roditeljima, taj odnos se može vrlo lako pokvariti vremenom. Mladenci bi trebali da imaju svoj prostor, makar on bio i trideset kvadrata.

IMATE LI OD ČEGA DA ŽIVITE?

Bitno je i da imaju od čega da žive, tako da pre stupanja u brak treba da razmislite možete li finansijski da ga podržite. Naravno nije reč o nekom veliokom bogatstvu, danas je u Srbiji retko ko novčano potkovan. Bitno je da imate neka svoja primanja koja mogu da pokriju osnovne životne potrebe.Dakle osmotrite i ekonomsku stranu.

DA LI SE VOLITE?

A sada malo i emotivnu. Ako sumnjate u partnera i imate dobre razloge za to, pripazite. Nikako nemojte stupati u brak ako je vaš partner sklon prevarama ili porocima. Ma koliko bilo teško da ga ostavite, biće još teže živeti sa nekim ko je loše naravi. Bračni drug vam mora biti dobar oslonac u životu.

SRODNE DUŠE. DA LI IMATE SLIČNA INTERESOVANJA?

Vodite računa da imate iste poglede na porodicu. Ne znači vam ništa da se ženite ili udajete, ako, recimo ne želite decu a vaš partner očekuje potomke. Ili ako planirate da živite u drugom gradu a vašem budućem supružniku se to ne dopada. Sve probleme ovakve prirode rešite pre nego što stavite burme.

Što se tiče adekvatnih godina, to je relativna stvar, i zavisi od pojedinca. Nemojte prekidati školovanje da bi ste ušli u brak. Postoji jedna zanimljiva izreka koja kaže: ,,Ko se uda ili oženi do dvadeset pet godina to čini iz ljubavi, ko između dvadeset pet i trideset, to čini iz razuma, a ko preko trideset, hvata poslednji voz“. Opet to ne mora da znači. Neki ljudi su dovoljni zreli za brak i u ranim dvadesetim, a neke ni četrdesete ne mogu da opamete.

Sa partnerom provedite neko vreme pod istim krovom, makar to bio samo godišnji odmor. Tada ćete videti da li ste u stanju da podnesete zajedno neke obaveze. Uvek se preporučuje zajednički život pre ulaska u brak, obično između veridbe i svadbe. To i mladim domaćicama daje dovoljno vremena da se snadju sa kućnim obavezama. Naučite da prestanete da se oslanjate na roditelje. S obzirom da se uglavnom svi parovi odlučuju za decu, morate da shvatite da je vreme da odrastete, jer će se neko drugi uskori oslanjati na vas.

Kažu da je ljubav pepeo koji ostane kada zaljubljenost izgori, tako da možda sam termin ,,ljubav“ pogrešno tumačimo dok smo mladi. Jer ona nije samo želja za partnerom, već u sebi sadrži još poštovanje prema njemu, tople reči, toleranciju, razumevanje i još mnoge druge pozitivne stvari koje su neophodne da bi brak bio uspešan.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts