Pušenje – Istorijske i statističke zanimljivosti koje niste znali

Pušenje je konzumacija duvana udisanjem duvanskog dima zapaljenog u cigareti, cigari ili luli. Područje pušenja obuhvata mnoge istorijske i statističke zanimljivosti za koje niste znali, a ukoliko se ubrajate u pušače, ove zanimljivosti vas nikako neće oraspoložiti (osim ako ne volite crni humor na svoj račun, mazohizam ili neko treće ’’zlo’’).

Ako, pak, odlučite da ostavite pušenje, ne zaboravite da se za stručnu pomoć možete obratiti savetovalištima za odvikavanje od pušenja duvana (ima ih pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, pri ATD KBC Srbije i pri Savetu Srbije protiv pušenja duvana).

Sa druge strane, tržište je preplavljeno proizvodima za odvikavanje od pušenja.

zanimljivosti o pusenju

Uobičajeni sastav cigarete

Cigareta se sastoji od ugljen monoksida, metanola, naftalina, arsenika, butana, DDT-a, toluena, nikotina, amonijaka…Dodatni sastojci koje duvanske kompanije dodaju su: olovo (daje jačinu), sumpor (daje žutu boju), antifriz (obezbeđuje vlažnost), azbest (duži pepeo)…

Prvi pisani zapis o pušenju

Kristofer Kolumbo je 13. oktobra 1492. godine u brodski dnevnik zabeležio da indijanci (kako se kasnije utvrdilo – starosedeoci Amerike) pri svojim ritualima puše sušeno lišće. Takođe je Kolumbo dobio na poklon od njih ovoga lišća. Naravno, radilo se o biljci duvan (nicotianae tabacum). Postoji oko 75 vrsta ove biljke.
Žan Nikot

Istorija beleži da je francuski poslanik u Portugalu, Žan Nikot, poklonio seme duvana kraljici Katarini Mediči, uz opis lekovitih svojstava biljke; naime, da leči sve bolesti!

Izuzetno otrovan sastojak duvana dobija ime nikotin, baš po Žanu Nikotu.

Borba vlasti protiv pušača

→ Jedan hrabri podvig konceptuiran je od strane pape Urbana VIII koji je pokušao da pušače izbaci iz krila Svete crkve.

→ Početkom 17-og veka pušači su u Rusiji vešani ili su im sečeni nosevi.

→ Kineski carevi, ali i turski vladar Murat Iv , pušačima su rigorozno oduzimali imovinu i nakon toga ih slali na robiju. Na kraju su pušačima sekli glave (ova jeziva metoda pokazala se jedinom efikasnom, jer su zavisne osobe nakon nje bile trajno sprečene da koriste duvan).

Pušenje kao način postojanja

Žan Pol Sartr, francuski filozof, bio je zagriženi pušač i tvrdio je da je pušenje način postojanja.

Ovaj porok zauzimao je sve šire razmere u zemljama gde se vlast nije borila protiv njega. Ljudi su pasionirano pripremali duvan za pušenje, žvakanje, ali su od njega pravili i duvanski sok.

Trend u opadanju

Popularna kultura je uvek napadnuta od strane roditelja i pedagoga kako omladini pruža loš primer. E pa – i ovo se promenilo. Rađena je statistika konzumacije cigareta u najpopularnijim filmovima. Evidentirani su filmovi koji su označili period od 1991. do 2001. (ukupno 50 filmova), a zatim one koji su rangirani u nedeljnih top 10 unutar perioda od 2002. – 2009.

Ova studija je utvrdila da je vrhunac konzumacije cigareta u filmovima bio 2005-e godine, a od tada je ovaj trend prepolovljen, sa tendacijom sigurnog i postepenog opadanja.

Duvan bez nikotina?

Japanski naučnici su uspeli odrediti gen odgovoran za prenos nikotina iz korena u listove biljke. U ovome otkriću leži nada da je moguće uzgojiti duvan bez nikotina.

Kobni gen je poznat pod nazivom Nt – JAT 1, ali ovaj poduhvat nije jednostavan, tačnije – za sada je on neizvodljiv.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts