Muamer el Gadafi

Huga
Muammar Al Gaddafi

Muamer el Gadafi, svrgnuti Libijski vođa, postao je neka vrsta simbola i heroja za mnoge srbe! Ime Gadafi je srpski brend, iako ovaj vođa nema direktne veze sa Srbijom. Mnogi pamte njegovu pomoć tokom sankcija ali i to da je jako voleo Jugoslaviju i sve njene narode.

Mit i legenda o Gadafiju počeli su još u doba dok je Jugoslavija bila pod komunizmom. Ovaj, tada perspektivni i mladi vođa Libijaca, školovao se i učio u Jugoslaviji a Josipa Broza Tita smatrao je za svog idejnog učitelja i tutora. Čak je i nekoliko godina pred svoju smrt izjavljivao da je Tito najveći čovek i političar koji je ikad hodao zemljom. Iako je Gadafi prijateljski nastrojen prema svim narodima bivše nam Jugoslavije, srbi prednjače u ljubavi prema njemu, nakon srba tu su i Bosanci koji Libijce smatraju za muslimansku braću. Tokom rata u Libiji i tokom NATO agresije mnogi su zdušno podržali ovog čoveka.

NATO  „INTERVENCIJA

Dok je građanski rat besneo u Libiji, između režima Gadafija i pobunjenika, popularnih rebelsa, srbi i nisu toliko bili glasni u podršci! Da se ne lažemo i tada je bilo podrške, ali je intervencija NATO-a razbesnela mnoge srbe, kako mlade tako i one stare! Pre svega, to je zbog ogromne traume koju smo mi zadobili tokom 1999 godine. Ono što se nama desilo pre skoro 18 godina, Libijcima se dešavalo tada tokom 2011. Sobzirom da nije bilo nikake koristi od bombardovanja Jugoslavije i sobzirom da se mi još nismo oporavili, građani Srbije su ustali i pravili mnoge akcije kako bi ukazali i upozorili Libijcima da ne prave istu grešku! Ipak, neko drug je upravljao tim pobunjenicima.

SKUPOVI   PODRŠKE

Ovih skupova bilo je svuda po svetu, ipak u Srbiji su bili najveće akcije u znak podrške ovom državniku, neko bi rekao diktatoru.Mnogi su želeli da iskale bes na srpsku vladu zbog zvanične podrške vlade Srbije za intevrenviju na Libiju. Doduše, nisu naši političari direktno podržali intervenciju ali su jasno i nedvosmisleno stavili do znanja na čijoj su strani. Trenutak kada je srpska delegacija posetila novu Libijsku vlast nakon pada Gadafija, mnogi su bili besni! To je značilo da Srbija sada i zvanično podržava smaknuće Gadafija. To je bio prst u oko svim onim srbima koji su podržavali zelenu Libiju i režim Gadafija.

INTERNET PODRŠKA

Internet podrška Gadafiju i zelenoj Libiji je bila najveća u istoriji internet borbe! 99% te podrške napravili su srbi, preko mnogih web portala, čet odeljenja,sajtova, foruma ali i društvenih mreža poput fejsbuka. Mnoge svetske medijske kuće su sve one na fejsbuku koji su podržavali Gadafija nazivali hakerima, ali ta priča nije pila vodu. Kako ipak svetu objasniti da se preko 60 hiljada hakera okupilo na jednom mestu! To su bili samo obučni ljudi, doktori, profesori,đaci i advokati. Svi zajedno su puštali u promet svoje poruke podrške ljudima u Libiji ali su bile i česte kritike na račun NATO-a i Amerike.

Muamer el Gadafi
Podrška

Muamer el Gadafi – Poslednji pozdrav sa velikim Jugoslovenskim prijateljom

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts