Kako se dobija ekstrakt lekovitog bilja

Ekstrakt lekovitog bilja

Lek iz biljke dobijen u obliku zgusnavanja (ekstrakta, naučno: Eh1gas1it) katkad jače deluje nego lek u obliku čaja. Zato za one slučajeve gde je to bolje, i za one laike-amatere koji mogu to spremiti, dopunjujemo ova naša uputstva. Mada je najbolje da to čine apotekari, opet, u zgodnoj prilici i u nevolji, kad biljka ne spada u red jakih i otrovnih, mogu to izvesti i pametni ljudi.

Lek u vidu izvučenog zgustka (ekstrata) od neke biljke dobija se na taj način što ostavimo da iz čaja od nje ili njenog soka ili njenog alkoholnog rasola ispari tečnost. Za ovo nije nužna naročita laboratorija.

Tečnost isparava sve dotle dok se ne dobije ili židak ili mek talog, u kome se nalaze svi lekoviti sastojci biljke.

Da bi se izvukli lekoviti delovi iz biljke, upotrebljava se voda, alkohol i, ponekad, etar.

Ekstrakt lekovitog bilja

Tečan zgustak je jači nego mek ili suv. Ali, ipak, kako kad.

Zgusci služe da se od njih spravljaju napici, medicinski rastvori, sirupi, pilule, čepčići, pa i pomade.

Za dobijanje zgustka — u našoj farmaciji propisana su izvesna pravila:

Lekovita biljka mora se isitniti.

Tečnosti: voda i alkohol (i etar), pomoću kojih se izvlače lekoviti sastojci, moraju se upotrebiti u propisanoj količini.

Tečnosti moraju biti bistre i isparavati na pari u porculanskom posuđu, pri čemu treba neprestano mešati.

Kada tečnost s alkoholom ispari do gustine sirupa, pri daljem isparavanju treba dodavati pomalo alkohola da bi se rastvorio smolasti talog, koji bi se odvajao.

Zatim, sami zgusci mogu biti trojake vrste: žitki, gusti i suvi: žitki ekstrakti imaju gustinu meda gusti koji su na običnoj temperaturi gusti kao kakav madžun, pekmez sadrže 10—20 delova vode, i suvi su oni koji se mogu rastrljati u prah, a sadrže otprilike pet delova vode.

Zgusci treba da imaju svoj osobiti ukus i miris, da se rastvaraju brzo u tečnosti kojom je lek bio izvučen i da imaju propisanu jačinu.

Zgusci ne smeju biti buđavi i, razume se, ne smeju sadržati nikakve metale, naročito bakar.

Zgustke treba čuvati u dobro zatvorenom sudu na suvom i hladnom mestu.

Radi dobijanja takvog oblika lekova zgustka (ekstrata), najbolje je obratiti se stručnim licima, apotekarima. koji znaju sve propise i imaju posuđe potrebno za izvlačenje njihovo iz lekovitih biljaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts