Potreba za vitaminom C

Potreba za vitaminom C

Izvori vitamina C

Vitamin C se nalazi u svim živim biljnim i životinjskim tkivima, ali u različitim količinama. Za ishranu čoveka su od posebnog značaja sveži zreli sočni plodovi (npr. limun, pomorandza, ribizla, jagoda, jabuka…) i razno povrće (npr. kupus, paradajz, zelena salata, krompir…), a od životinjskih proizvoda mleko, jetra (crna džigerica), meso, bubrezi. U životinjskim namirnicama vitamin C je znatno manje zastupljen nego u voću i povrću.

Izvesna animalna živa bića mogu da sintetišu u jetri vitamin C za svoje potrebe. Zbog toga nisu zavisna od njega. Neke ptice ga stvaraju i u jetri i u bubrezima. Međutim, čovek mora da unosi hranom vitamin C, jer nije u stanju da ga sam stvara, usled nedostatka enzima koji su potrebni za njegovu biosintezu.

Potreba za vitaminom C

Simptomi zbog nedostatka vitamina C

Pored delimično razjašnjenog biohemijskog mehanizma delovanja vitamina C u organizmu, utvrđeno je da je on aktivator celokupne izmene materija u ćelijama. Kod odraslih njegov nedostatak izaziva skorbut čiji su simptomi: opšti zamor, bledilo, glavobolja, krvarenje desni, rasklimavanje i ispadanje zuba i drugi poremećaji u organizmu.

Vitamin C iz hrane se resorbuje preko sluzokože usta, u probavnom traktu, naročito u dvanaestopalačnom crevu. U organizmu se može deponovati 3—4 grama vitamina C, najviše u nadbubrežnim žlezdama, zatim u hipofizi, žutom telu, očnom sočivu, jetri, mozgu, bubrezima i srcu. Višak se izlučuje preko bubrega.

U organizmu se vitamin C ne razlaže potpuno. Zbog toga se jednim delom izlučuje nepromenjen kao askorbinska kiselina i izmenjen, kao oksalna kiselina, pretežno mokraćom. Male količine vitamina C izlučuju se stolicom i znojem.

Preporuke nadležnih instigucija u pojedinim zemljama se dosta razlikuju u pogledu dnevnih potreba vitamina C.

Dnevna potreba za vitaminom C

Britanci preporučuju za decu do 9 godina 20 mg, od 9—15 godina — 25 mg a za odrasle — 30 mg dnevno. Nemačko društvo za ishranu savetuje za odojčad do 6 meseci — 30 mg, od 7-12 meseci35 mg, deci od 1—3 godine — 40 mg, od 4—6 godina — 50 mg, od 7—9 godina — 60 mg, za decu od 10 godina kao i za odrasle — 75 mg, za trudnice – 100 mg, za dojilje 120 mg. Američki propisi za odrasle nalažu 60mg dnevno, a Sovjetsko ministarstvo zdravlja preporučuje 100 do 150mg dnevno za odrasle.

Optimalna količina vitamina C za čoveka ne može se sa sigurnošću ustanoviti, jer nisu dovoljno poznate sve bitne reakcije vitamina C u našem organizmu. Međutim, smatra se da dnevna doza od 15 mg sprečava pojavu skorbuta kod odraslog.

Zbog toga se uzima da bi optimalna dnevna količina vitamina C mogla biti između one koja nas čuva od skorbuta i ispod 100mg dnevno. Time bi se postgigla povećana odbrambena moć odnosno rezistencija organizma prema izazivačima infekcija.

Uzimanje većih doza vitamina C (u tabletama) za duže vreme dovelo je kod određenih osoba i do stvaranja kamena u mokraćnoj bešici.

Izvesne vrste povrća, iako su siromašne u vitaminu C, s obzirom da se jedu svakodnevno i u većim količinama, predstavljaju dobre i pouzdane izvore ovog vitamina i obezbeđuju organizam u dovoljnim količinama. To je naročito slučaj sa krompirom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts