tristan i isolda

Najlepše istinite ljubavne priče svih vremena

Najbolje istinite ljubavne priče svih vremena

Odabrali smo najlepše istinite priče o ljubavi, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ako se nekada posvađate sa partnerom, ne dajte da vas to raspoloženje drži dugo. Znajte da imate mnogo sreće, jer su se mnoge velike ljubavne priče kroz istoriju završile tragično. Neke su opet imale srećniji kraj. A ovo su deset najlepših ljubavnih priča poznatih istoriji.

Eni Oukli i Frenk Batler – Frenk se bavio streljaštvom i na jednom takmičenju je javno izazvao lokalno stanovništvo, govoreći kako ga niko ne može pobediti. Slatko se nasmejao kada je njegovu opkladu prihvatila simpatična devojka po imenu Eni. Pošto ga je pobedila sa dvadeset pet pogodaka, Eni, ne samo da je odnela pobedu, već je osvojila i njegovo srce. Par se venčao 20. juna 1882., a potom se pridružio jednoj vrsti putujućeg pozorišta po imenu ,,Buffalo Bill s Wild West Show“, gde je upravo Eni bila glavna zvezda. Posle četrdeset četiri godine srećnog braka, Eni je preminula, a četrnaest dana za njom i njen suprug.

Salim i Anarkali – Njihova priča vodi nas u staro Mogulsko carstvo. On je bio razmaženi carević, a ona sluškinja na njegovom dvoru. Ipak, kao i mnogo puta pre i posle ove priča, ljubav  nije poznavala klasne razlike, i Salim i Anarkali su se zaljubili. Stari car se nije pomirio sa činjenicom da će sluškinja biti kraljica, i podmuklo je poslao Salima na put, a potom naredio da se Anarkali živa zazida. Tako je i bilo. Međutim postoji i vedrija strana priče koja kaže da je Anarkali spašena i da je pobegla kroz skrivene podzemne tunele.

istinite price o ljubavi
Antonije i Kleopatra, su vise puta ekranizovani

Antonije i Kleopatra – Egipatska kraljica je bila u vezi sa Cezarom, kada je upoznala njegovog vojskovođu. Ljubav je bila tolika da je prkosila čak i velikom Cezaru i Marko Antonije je pobegao u Egipat, gde je neko vreme vladao sa Kleopatrom. Međutim, Egipat je godinama pre bio na ivici da padne pod vlast velikog Rimskog carstvi, pa je Kleopatrina izdaja bila samo kap koja je prelila čašu.Egipat je osvojen, ali je još u jeku bitke Antoniju stigla lažna poruka da je Kleopatra ubijena. On je presudio sam sebi mačem, a Kleopatra se kasnije, takođe ubila tako što je pustila da je ujede zmija otrovnica.

Huan i Evita Peron -Mlada i harizmatična glumica se 1946. udala za tada, argentinskog predsednika, i tako je nastao najpopularniji politikči par i jedna od najvećih romansi dvadesetog veka. Narod je obožavao Evitu i vladala je velika žalost posle njene smrti. Huan se posle Evite ponovo oženio.

Tristan i Izolda – U pitanju je malo komplikovana priča koja ima više verzija, ali svaki početak je isti. Izolda je irska princeza, kojoj je ugovoren brak sa kraljem Markom i njegov sestrić Tristan je dobio zadatak da je dovede njenom novom suprugu. Međutim, usput je planula ljubav. Osatak priče je legenda. Pošto se Izolda uprkos svemu udala za kralja, Tristan je otišao daleko i oženio se devojkom sličnog imena – Izuldom. Vremenom se razboleo i pisao Izoldi da dođe, jer ga jedino ona može izlečiti i da, ako dođe, budu bela jedra na brodu, a ako ne dođe neka budu crna. Izolda je krenula ka svom voljenom i na pučini su se mogla videti bela jedra. Međutim, ljubomorna Izulda je slagala Tristana da su jedra crna i on je preminuo pre nego što je Izolda stigla. Kao što je već pomenuto, priča ima više verzija, a u jednoj se par srećno venčao i dobio sina i ćerku o kojima takođe postoje brojne legende.

stinite ljubavne price
Tristan i Izolda su poznati po raznim legendama koje su ispricane o njima.

Princ Edvard i Valis Simpson – Verovatno najlepša ljubavna priča i ustoriji, vodi nas u prvu polovinu dvadesetog veka, kada se britanski prestolonaslednik Edvard zaljubio u američku glumicu Valis. Par je počeo da živi zajedno, ali je 1936. Edvard konačno krunisan za kralja. Po zakonu, nije smeo da se oženi ženom koja nije Britanka i veza je trebala tu da se rasturi. Ali, ne… Edvard je abdicirao i par se venčao i živeo dugo i srećno, a priča o ljubavi koja je vrednija od krune postoji i dan danas.

ljubavne price istinite
Ljubav kao sa filmskog platna – glumica i princ

Piram i Tizba – Ova priča nas vodi u stari Vavilon, gde su živeli momak i devojka koji su se znali još od detinjstva. Vremenom su se zaljubili, ali im roditelji nisu dali da sklope brak. Da bi ipak ostali zajedno, odlučili su da pobegnu. Trebalo je da se nađu izvan grada, na poljima ispod jednog duda. Tizba je otišla prva. Dok je čekala svog momka, naišao je gladni lav, krvavih zuba, devojka se uplašila i pobegla, a ispao joj je šal.  Lav je uzeo šal, ali ga potom ponovo ostavio i otišao. Međutim, krv sa njegovih zuba je zaprljala šal. Kada je Piram došao i video krvav šal, pao je u očaj i ubio se svojim mačem. Tizba se vratila nešto kasnije i ugledala svog momka. Istim mačem je presudila sebi.

Marija i Pijer Kiri – Par se upoznao na Sorboni, gde je Marija studirala, a Pijer je radio. Pošto se ljubav najčešće javi ako su ljudima slična interesovanja, nešto tako se odigralo i u ovom slučaju. Mariju i Pijera je zbližila nauka. Venčali su se i nastavili zajednički rad. Godine 1903. sa Anri Bekerelom osvojili su Nobelovu nagradu za radioaktivnost. Posle Pijerove smrti, Marija će nastaviti zajednički rad, početi da radi na Sorboni i jednom sama čak osvojiti Nobelovu nagradu.

Abigejl i Džon Adams – Bili su predsednički par. Tokom Američkog rata za nezavisnost  Džon je nekoliko godina bio na frontu. Za to vreme on i supruga razmenjivali su nežna ljubavna pisma, koja postoje i dan danas kao svedocii jednog jakog i stabilnog braka. Njihov sin, Džon Kvinsi Adams će takođe postati kasnije predsednik.

Elois i Abelard – Njihova ljubavna priča datira iz dvanaestog veka i smeštena je u Francusku. Petar Abelard je bio profesor teologije, koji se zaljubio u svoju učenicu Eloisu. Za njihovu tajnu vezu saznao je Eliosin ujak i staratelj, koji ih je razdvojio iako je devojka rodila dečaka. Par se zamonašio, ali je nastavio da se dopisuje. Neki ljudi tvrde da Eliosina i Petrova originalna pisma postoje i dan danas.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts