Zašto žene žive duže od muškaraca?

Šta utiče na životni vek žena i muškaraca i u čemu su razlike

Ne možemo da opovrgnemo činjenicu da svuda u svetu žene žive duže od muškaraca. Najdugovečnije žene na svetu su Japanke. One u proseku žive 87 godina a muškarci u Japanu – 79 godina.  Očekivana dužina života  muškaraca ni u jednoj zemlji ne prelazi  80 godina a za žene ta brojka  je dostižna u prvih 40 zemalja na listi napravljenoj po kriterijumu dugovečnosti.

Ova razlika je svojevrsna misterija I postoje različiti odgovori koji je razjašnjavaju. Nisu retka ni istraživanja od kojih je medju najnovijim upravo sa Medicinskog fakulteta u Tokiju.Japanski stručnjaci pokazali su  da je tajna dugovečnosti žena u sastavu  imunološkog sistema pripadnica lepšeg pola, a koji stari sporije nego kod muškaraca.

Odgovor se krije u ćelijama koje su zadužene za stvaranje antitela I koje telo brane od infekcija. Ove ćelije kod muškaraca brže propadaju, pa su muškarci u godinama podložniji upalama nego žene.

Osim imuniteta, postoje I drugi razlozi koji se kriju u genetici, izboru zanimanja, stilu života…

zene duze zive

Stil života I rizične profesije

Kroz istoriju, u svim društvima I epohama, muškarci su činili više kaznenih dela, a povezanost s kriminalom povećava  rizik od nasilne smrti. Muškarci  su takodje podložniji samoubistvu I učešću u saobraćajnim nesrećama, što, složićete se itekako utiče na životni vek. Takodje, ovde treba dodati I da su rizična zanimanja – drvoseče, rudari, rukovaoci opasnim mašinama, uglavnom muškarci.

Uporedjujući  ljude I životinje, došlo se do korelacije visine tela I smrtnosti.  Osobe više od 183 cm žive kraće od nižih ljudi. Jasno je da su žene u proseku niže od muškaraca, što potkrepljuje ovu teoriju u korist dužeg života žena.

Interesantno je da čak I u prvim godinama života, stopa umiranja muške dece jeste veća nego kod devojčica. Takodje, zbog toga što više puše, piju alkohol… muškarci povećavaju rizik od manjeg životnog veka.

Estrogen

Veći nivo estrogena žene štite od srčanih bolesti deset do 15 godina duže od muškaraca. Estrogen podiže nivo “dobrog” holesterola a smanjuje nivo onog “lošeg”, zatim čini zidove arterija otpornijim, pa su žene manje sklone ozledama I upalama. Hronični stres zbog odgovornijih pozicija na poslu, doprinosi kod muškaraca srčanim bolestima, višem pritisku, većem holesterolu…

Muškarci imaju u svom kariogramu XY hromosome, dok žene imaju XX. Žene u slučaju očtećenja na gemina mogu da računaju na izvesnu rezervu “onog drugog X”. Postoje brojni poremećaji hromozoma X, uključujući hemofiliju, spinalnu mišićnu atrofiju i neurološki poremećaj poznat kao Partington sindrom, Tarnerov sindrom, sindrom mongoloidnosti… Prostije rečeno, u službi zdravlja, dva X hromozoma pobeđuju X i Y.

Jedno istraživanje pokazalo je damuškarci žive kraće od žena, ali ne od onih koje imaju “muške navike” života – pušenje, preterano jedenje i opijanje, koji povećavaju krvni  pritisak I rizike od srčanih bolesti.

Brži metabolizam

Veća mišićna masa kod pripadnika jačeg pola podrazumevai i brži metabolizam, jer im je potreban veći broj kalorija za održavanje mišića. Zato muškarci imaju veću stopu potrošnje kalorija koja im omogućava da brže gube kilograme. Ipak, to znači I da energija brže “izgara kroz ćelije”, I slikovito rečeno, brže ali kraće žive, odnosno, brže se potroše.

Društvene veze

Žene više komuniciraju s drugima, održavaju prijateljstva, radije se jadaju I izbacuju bol , tugu, nesreću iz sebe tokom razgovora sa prijateljicama, koleginicama, što povoljno utiče na opšte zdravlje pa I dužinu života. Muškarci s druge strane, manje govore o svojim problemima, zatvoreniji su I retko priznaju da ih nešto tišti. Takodje, mnogo se redje u odnosu na žene odluče da potraže pomoć psihologa ili psihijatra što opet nedovoljno utiče na psihičko zdravlje, pa u očekivani životni vek.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts