Zašto izlaze bubuljice na zadnjici i kako ih ukloniti na prirodan način

Akne ne biraju mesto – mogu se pojaviti skoro svuda po telu: na leđima, licu, stomaku, dojkama ali i zadnjici. Javljaju se i kod dece i kod odraslih, mogu biti velike, male, bolne, crvene, potkožne, gnojne, upaljenje, vrlo trajne ili one koje brzo prodju… Dolaze nam u više oblika – kao bubuljice, miteseri, čak i ciste ili u vidu pravih malih čireva.

Zašto izlaze bubuljice na zadnjici?

Zašto se pojavljuju akne? Nema konkretnog i detaljnog objašnjenja o tome šta je glavni uzrok izlaska bubuljica na nekad čidnim mestima na telu. Ono što je poznato jeto da su učestalije u pubertetu kada lojne žlezde malo jače rade i proizvode naslage sebuma.

Previše sebuma zatvara pore na koži, dolazi do začepljenja folikula dlake, pa to privlači bakterije, infekcije i upale. Krajnji ishod su akne!

Osim mladih godina, bubuljice može da uzrokuje i stres, premasna hrana, znojenje, nehigijena, genetska predispozicija, tesna i sintetička odeća i veš…

Za bubuljice na zadnjici osnovni krivac je sedenje po više od osam sati dnevno, fizička neaktivnost, uska odeća, sintetička garderoba. Krivac može biti i nepravilna ishrana puna masti i šećera.Bubuljice na zadnjici uglavnom se javljaju u jesen i na zimu.

bubuljice na zadnjici

Lečenje bubuljica

Kako izlečiti bubuljice? U blažim slučajevima, kada su akne male i nisu gnojne, preporučuje se upotreba krema ili gelova na bazi benzoil peroksida. Ovi preparati obično se nanose uveče pre spavanja jer mogu ostaviti trag na odeći. Pre nanošenja ovakvih krema, potrebno je mesto gde se nalaze akne dobro oprati antibakterijskim sapunom.

U težim slučajevima, potrebna je konsultacija sa dermatologom ili nekim drugim lekarima ako je problem hormonske prirode. Ako imate ciste, postoji poseban tretman kojim se tretiraju.

Neki dermatolozi predlažu paralelno korišćenje benzoil peroksida sa preparatima koji su na bazi alfa-hidroksilnih kiselina, kao što su losioni kojeće Vam preporučiti u apotekama. Njih treba upotrebljavati posle primene benzoil peroksida jer će hidrirati isušenu kožu.

Kako sprečiti pojavu bubuljica

Kako ukloniti akne? Odličan metod je redovan piling ugrožene kože. Tako ćete se rešiti viška kože odnosno mrtvih ćelija koje se gomilaju na zadnjici. Preporučujese piling od šećera i to jednom sedmično. Poling će i ubrzati cirkulaciju koja će smanjiti rizik od nastanka akni.

Takodje je preporučljiva blaga masaža lufa rukavicom.

Koristitie posle tuširanja losion za telo koji sadrži ureu.

Ako ste u prilici, priuštite sebi povremeno tretman u kozmetičkom salonu koji je na bazi algi iz Mrtvog mora.

Bilo bi dobro i da koristite gel za tuširanje koji sadrži salicilnu kiselinu koja će sprečiti nastanak novih akni.

Pamuk

Garderoba treba da bude od prirodnih materijala i netreba da bude pretesna i neudobna. Veš mora biti od pamuka jer omogućava koži da diše. Hulahop takodje ne treba mnogo da Vas steže. Ako su vaše akne bliže intimnoj zoni, morate voditi računa o kvalitetu donjeg veša. Tanga gaćice iritiraju kožu i mogu da izazovu nastanak bubuljica naročito ako su od sintetike.

Prirodni lek protiv akni i bubljica

Probajte neki od leka protiv bubuljica koje možete napraviti u sopstvenom domu, ako nemate vremena ni para za skupe preparate i odlaske kod kozmetičara.

Salicilna kiselina koja pomaže u borbi sa bubuljicama zapravo je lek – aspirin. Dve tri tablete aspirina , običnog a ne šumećeg, izmrvite što sitnije dodajte kašiku dve mlake vode i malo jogurta. U masu možete da dodate i malo meda kako bi bila kompaktnija i kako ne bi curila.

Ovu masu, namažite po koži koju su napale bubuljice i pustite da se kompletno osuši. Masirajte blago kožu i tako skinite ovu prirodnu masku. U svakom slučaju, vodite računa ako ste alergični na aspirin, i pronadjite drugi lek za akne.

Ovaj prirodni preparat će omekšati kožu, a deluje i kao  piling.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts