Zlato kroz istoriju

Zlato kroz istoriju

Zlato kroz istoriju

Vrhovnim božanstvom u starim religijama smatrano je Sunce. Kako bi se održali dobri odnosi sa tim božanstvom, bilo je poželjno nositi komad zlata, koje je smatrano reinkarnacijom božanske moci.

U gotovo svim svetskim religijama koristi se zlatna boja, naročito kada je u pitanju oreol svetaca. Kipovi, kao simboli Boga na zemlji su često rađeni od ovog metala, kao i krovovi hramova, krstovi. Zlato se smatra odrazom nebeskog svetla i pravim savršenstvom. Zato se i počeci samog postojanja ljudskog roda znaju kao zlatno doba.

Zlato kroz istoriju

U zapadnoj Africi veruju u dvostruku prirodu zlata.  Naime, ako se koristi za nešto dobro, donosi sreću i uspeh, dok ako se koristi sa prikrivenom (lošom) namerom donosi samo propast.

U Starom Egiptu i Staroj Grčkoj zlato je predstavljalo Sunce, a sunce daje toplotu, pa samim tim i bogastvo, ljubav i pozitivna zračenja, ali i kaznjava za grehe. Jer kada sija neprekidno, tada ruši i uništava sve pred sobom.

Svoju svetu biljku, imelu keltski sveštenici, druidi su odsecali srpom od zlata. Odeća i oružje Apolona, starogrčkog boga Sunca bila je upravo od ovog metala.

Kroz čitavu istoriju čovečanstva protežu se verovanja o magijskom uticaju zlata na čoveka. Tako, verovalo se da baš zlato sa svojom nepromenljivošću  može da produži ljudima život. Ili, recimo ako čovek dok seje njivu nosi zlatan prsten, setva će sigurno biti uspešna. Zatim, lekovito bilje treba iskopavati zlatnim ili srebrnim alatom, kako bi bilo delotvornije lečenje.Ako neko ima lupanje srca ili neku srčanu bolest, treba da nosi pločicu od zlata na levoj strani grudnog koša.

Ono što je ostalo od nekadašnjih verovanja jeste da zlato, kao „kraljevski metal” ojačava nervni sistem, čisti i daje pozitivnu energiju organizmu. Sa psihološke strane, veruje se da pomaže osobi koja ga nosi da prihvati ljubav koja joj se pruža. Takođe, doprinosi ličnom prosvetljenju.

Verovali ili ne u magijsku moć zlata, jedno je sigurno: ljudska opčinjenost zlatom i nakitom od zlata praktično je stara koliko i čovek.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts