Jutarnja molitva za gospodnju pomoć

Opštenje svakog vernika sa Gospodom se, u načelu smatra molitvom. To je, zapravo obraćanje Svevišnjem, ali ne označava uvek govor. Najčistija molitva, barem kada je u pitanju pravoslavlje je ona koja dolazi iz čistog srca i koja se izgovara u miru i tišini, a vrlo često ne podrazumeva izgovaranje reči, već vernik opšti sa Gospodom kazujući molitvu u sebi.

Molitva svakog vernika može biti upućena Anđelu čuvaru, Ocu nebeskom, Majci Božijoj, Duhu Svetom, a u osnovi svake od tih molitvi je molitva za Gospodnju pomoć, bez obzira kome se tačno vernik obraća.

Jutarnja molitva bi trebalo da se sprovodi čim čovek otvori oči, u trenucima dok uspostavlja mir sa samim sobom i svetom oko sebe. Pravoslavlje, kao i katoličanstvo svakako najpre preporučuju da se čovek odaje molitvi u osami, dok je, što bi se reklo sam sa sobom. Tada može da “ zaviri “ u svoje srce i posveti se molitvi na pravi način. U ovim modernim vremenima je to, ponekad ne baš tako lako izvodljivo, ali svakako je poželjno da jutarnja molitva, kao i sve ostale bude izgovorena u mirnom kutku, tišini, osami.

A ko je mogao bolje opisati šta je to molitva nego nekadašnji srpski patrijarh. Njegova Svetlost patrijarh srpski gospodin Pavle je za molitvu rekao: “ Molitva je tamjan najprijatniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života, neoboriva stena svih koji veruju, mirno pristanište, Božanska odeća koja oblači dušu velikom dobrotom i lepotom. “

Jutarnja molitva

Jutarnja molitva, ali i sve druge može biti upućena Gospodu našem za zdravlje, za porodicu, za posao, za mir u srcu. Dakle, za sve ono što tišti srce jednog vernika.
Svaki dan u nedelji i ponedeljak, i utorak, i sreda, i četvrtak, i petak, i subota i nedelja su dani za izgovaranje ne samo jutarnje molitve. To, naravno ne mora da znači da vernik treba svih ovih dana da posećuje crkvu, jer molitva se govori iz srca ma gde se nalazili.

U Jevanđelju po Mateju stoji: “ Nema ničeg dragocenijeg od molitve u životu čovečjem. Ona nemoguće čini mogućim , teško čini lakim, neugodno pretvara u ugodno. Molitva je toliko potrabna čovekovoj duši, koliko i vazduh disanju. Ko se ne moli, taj je lišen razgovora sa Bogom, sličan je neplodnom drvetu koje se seče i u oganj baca. “

Kada je u pitanju Jutarnja molitva za Gospodnju pomoć, trebalo bi da znate da pravoslavlje svojim vernicima ne propoveda tačno određenu molitvu, odnosno postoji ih nekoliko. Najbolje je da proučite sve molitve, pa da se odlučite koja će biti vaša jutarnja molitva. Bez obzira da li se molite za gospodnju pomoć ili je vaša jutarnja molitva upućena: Anđelu čuvaru, Bogu Ocu, Duhu Svetom, Majci Božijoj, Ocu Nebeskom… važno je da ona dolazi iz dubine vašeg srca.

Molitva za Gospodnju pomoć

Obično se kao Jutarnja molitva koristi sledeća molitva:

Ustavši od sna, blagodarim Ti, Sveta Trojice, što se zbog svoje velike dobrote i dugotrpeljivosti nisi razljutila na mene lenoga i grešnoga, niti me pogubila zbog bezakonja mojih, nego si pokazala Svoje uobičajeno čovekoljublje i podigla mene koji sam ležao nesvesno, da Ti jutrenjujem i slavim moć Tvoju. I sada prosveti moje duhovne oči, otvori moja usta da se poučavam rečima tvojim i razumem zapovesti Tvoje i tvorim volju Tvoju i pevam Tebi u srdačnom ispovedanju i slavim presveto ime Tvoje, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

molitva gospodu

Jutarnja molitva za svaki dan

Ova molitva se može izgovarati svakoga dana, a moglo bi se reći da je ovo zapravo skraćena verzija molitve svetog Filareta moskovskog:

Gospode daj mi da mirno primim sve što mi donese današnji dan, i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji. Upućuj me i pomaži svakoga časa u toku ovoga dana. Bilo kakve vesti da dobijem, nauči me da ih primim mirno i s čvrstim uverenjem da sve biva po Tvojoj Svetoj volji. Upravljaj mojim mislima i osećanjima i u svim delima i rečima. Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe. Nauči me da se pravilno odnosim prema svojim roditeljima i svojim bližnjima, da nikog ne razgnjevim i ožalostim. Gospode daj mi snage da podnesem zamor današnjeg dana i sve što se u toku dana dogodi. Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da verujem, da se nadam, da trpim, da praštam i volim. Amin.

Molitva svetog Filareta moskovskog

Još jedna vrlo lepa Jutarnja molitva, čiji je tvorac Sveti Filaret moskovski:

Gospode, daj mi da mirno primim sve što mi današnji dan donese i da se potpuno predam Tvojoj svetoj volji. Upućuj me i pomaži svakoga časa u toku ovoga dana.Upravljaj mojim mislima i osećanjima u svim delima i rečima. Ne dopusti da u nepredviđenim slučajevima zaboravim da sve dolazi od Tebe.

Nauči me da se pravično odnosim prema svome bližnjem, da nikoga ne razgnevim i ne ožalostim. Gospode, daj mi snage da podnesem zamor današnjeg dana i sve što se u toku dana dogodi. Upravljaj mojom voljom i nauči me da se molim, da verujem, da se nadam, da trpim, praštam i volim.

Gospode, daj da budem oruđe Tvoga mira, da tamo gde je mržnja sejem ljubav, gde je vređanje – praštanje, gde je razdor – slogu, gde je očajanje – nadu, gde je tama – svetlost, gde je žalost – radost.

O Božanski učitelju, nemoj nikada da mene teše, nego da ja druge tešim; nemoj da mene razumeju, nego da ja druge razumem, ne da mene ljube, nego da ja druge ljubim. Jer kada praštamo, onda se nama prašta, kada dajemo, onda dobijamo, a kada umremo, onda se rađamo za život večni.

Duše Sveti, budi mi na pomoći da današnji dan posvetim Gospodu i Spasitelju.

Gospode Isuse, Sine Božji, bolje je ne živeti, nego živeti bez Tebe i protiv Tebe. Zahavaljujem Ti, Bože, za dar ovoga dana i za sve dobro koje ćeš mi pomoći da danas učinim.

Izbavi me, milostivi Bože, od želje za ugodnošću i udostoj me da u svakom trenutku budem spreman da se radi Tebe i bližnjega odreknem sebe jer si mi ti za tu službu i dao život. Pomozi mi da odbacim od sebe sve što nije Tvoje, a što je Tvoje da primim u dubokoj veri, nadi i ljubavi.

Daj mi hrabrosti da Ti postojano služim: da stavim pravdu iznad koristi, da stavim ostvarenje plemenitih dela iznad trenutnih zadovoljstava, da stavim druge iznad sebe i ispunim Tvoju zapovest o ljubavi.Učini da svetlost Tvoje lepote, dobrote i ljubavi zasija u mojoj duši. Amin

Ukoliko spadate među one koji više vole da čuju kako zvuči Jutarnja molitva za Gospodnju pomoć, pa da je onda izgovarate, evo i nekoliko videa:

http://www.youtube.com/watch?v=BomhU2PqauY

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts