Dragi kamen smaragd

Dragi kamen smaragd

Dragi kamen smaragd

Poznati po izuzetnoj zelenoj boji, smaragdi spadaju u najcenjenije dragulje. Osnovno značenje ovog dragog kamena je u osnovi verovanje u zelenu boju kao simbol života. Baš zbog toga je u srednjem veku odeća lekara bila ove boje.

Zelena boja je boja prirode. Ali kako u sebi ima i crvene, može da nosi i „negativno” značenje. Zato se smaragd moze tumačiti dvosmisleno.

Prozračni zeleni smaragdi imaju moć ponovnog rađanja, odnosno preporoda, u ezoterijskom smislu. U Evropi se smatra da ima afrodizijačku moć, a prpipisuje mu se i moć ubrzavanja porođaja.

Kada je reč o njegovim magijskim moćima, veruje se da smaragd položen na jezik osobi daje moć da komunicira sa zlim duhovima.

Sa druge strane, smatra se veoma srećnim, odnosno da osobi koja ga ima uz sebe don osi sreču. Indijci, recimo veruju da ovaj dragulj zmija, posebno kobra ne sme da pogleda. Veruje se da ako se stavi na grudi teškom bolesniku i raspadne se, ovaj će umreti. Takođe, ako neko želi da razume govor ptica, treba da stavi smaragd pod jezik.

Što se tiče medicinskog magijskog značenja smaragda, veruje se da deluje protiv:  epilepsije, groznice i otrova, jača memoriju i blagotvoran je za oči.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts