lekovitost musmula

Mušmula

Lekovito bilje mušmula

Mušmula – ima karakterističan mesnat plod veličine oraha, maljav, mrk, na gornjem kraju uloknut, sa kolutom od 5 čašičnih listića. Unutra ima 5 koštica sa tvrdom ljuskom. Plod je na početku sazrevanja tvrd, kiseo i opor, ali posle delovanja mraza ili kad odstoji jedno vreme u slami, postaje mek, prijatno nakiseo, sladak i ukusan.

U mušmulama se dužim stajanjem odvija jedan proces vrenja te one bivaju sočne, dobijaju miris voća i postaju prijatne za jelo. Sok od mušmula lako gelira, jer ima dosta pektina. Mušmule stižu kasno u jesen pa imaju dobru prođu na unutrašnjem tržištu.

lekovitost musmula

Lekovitost mušmule

Jede se sveža. Može se i prerađivati. Od davnina se mušmule cene kao prijatno sredstvo za jačanje organa za varenje, protiv proliva (zbog tanina, pektina i drugih sastojaka). Koriste se u narodnoj medicini i za ispiranje grla, za lečenje zapaljenja desni i usta.

U lekovite svrhe upotrebljava se i osušeno lišće mušmule, sabrano u doba cvetanja biljke, u obliku [sociallocker]čaja. Deluje slično mušmulama. Lišće i kora mušmule daju mrku i žutu boju za tkanine.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts