IVO ANDRIC

Ko je bio Ivo Andrić?

Jedan od najznačajnijih figura u srpskoj književnosti i jedini nobelovac sa ovih prostora zvao se Ivo Andrić Pored toga što će postati poznat po svom književnom radu, on će biti i ugledni diplomata i istaknuti nacionalista, a pre svega jedan skroman i vredan čovek. Pa i posle preuzimanja Nobelove nagrade rekao da čeka da prođe svo uzbuđenje kako bi se vratio svom jednoličnom danu. Sve u svemu istorijska ličnost za primer.

Rođen je 9. oktobra 1892. godine  u Dolcu, nedaleko od Travnika. Prema dokumentima, Andrić je rođen u katoličkoj porodici kao Hrvat, ali na upisnici za  Univerzitet u Krakovu se izjasnio kao Srbin. Gimnaziju završio u Sarajevu, a književnost je studirao u Zagrebu, Beču, Krakovu i Gracu. Prvu pesmu je objavio u časopisu ,,Bosanska vila“.

IVO ANDRIC

Po izbijanju Prvog svetskog rata, uhapšen je, jer se družio sa članovima ,,Mlade Bosne“ , organizacije koja je bila odgovorna za ubistvo austrougarskog prestolonaslednika, i  neko vreme provodi u zatvoru. Usled teške depresije, razmišljao je o samoubistvu  a iz takvih misli naspao je njegov čuveni ,,Ex ponto“.

Po izlasku iz zatvora i završetku rata kreće nejgova diplomatska karijera, i to vrlo uspešno. A objavljena je  i zbirka pesama: ,,Nemiri“, kao i razne pripovetke, među kojima je ,,Ljubav u kasabi“.

Sledi početak Drugog svetskog rata, kada se Andrić povlači u svoj stan u Beogradu,  ne želeći da izlazi u javnost niti da objavljuje radove. Za vreme rata nastala su tri njegova velika romana ,,Na Drini ćuprija“, ,,Gospođica“ i ,,Travnička hronika“. Sve će ih objaviti posle rata.

Pedesetih godina postaće član Komunističke partije, i oženiće se kostimografkinjom Milicom Babić-Jovanović. Njoj će posvetiti knjigu ,,Jelena, žena koje nema“. 1961. Dobija Nobelovu nagradu za književnost, po koju je otišao upravo sa suprugom. Zanimljivo je da mu je konkurent za ovu nagradu bio roman ,,Gospodar prstenova“, koji je žiri tada ocenio kao drugorazrednu prozu.

Pisac je preminuo 13. marta 1975. godine u Beogradu. 2012. obeležen je sto dvadeseti rođendan Ive Andrića.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts