Srpska vojska u Prvom svetskom ratu na Solunskom frontu 1918

solunski front

Sve o Srbima na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu 1918

Srpski vojnici su se na ostrvu Krfu oporavili za kratko vreme, i posle nekoliko meseci su prebačeni na Solunski front, gde su već u jesen 1916, zajedno sa saveznicima učestvovali u bici na Kajmakčalanu, probili neprijateljski front i oslobodili Bitolj. Posle toga Solunski front se stabilizovao, ali sve do septembra 1918. na njemu je dolazilo do manjih čarki. Na ovom frontu srpskoj vojsci su se pridružili mnogi dobrovoljci, koji su pobegli iz austrougarske vojske, kao i naši iseljenici iz Amerike i drugih zemalja.

Važnost Solunskog fronta za okončanje rata bila je ogromna, a u ulozi srpske vojske najbolje potvrđuje sledeća činjenica: na delu ovog fronta, gde su napadale srpske armije, u toku samo četiri dana probijen je odbrambeni sistem neprijatelja, a srpske jedinice su od 15. do 25. septembra 1918. već oslobodile Štip, što je uticalo na bugarsku vrhovnu komandu da istog dana uputi parlamentarce u Solun radi sklapanja primirja, koje je potpisano 29.septembra, a bugarska armija bila izbačena iz daljih borbi na strani centralnih sila.

Srpska vojska, potpomognuta savezničkim trupama, veoma brzo oslobađa zemlju, tako da je već do 1. novembra oslobođena cela Srbija sa Beogradom a zatim je na poziv i uz saglasnost Jugoslovenskog odbora i Narodnog vijeća, učestvovala u oslobođenju budućih jugoslovenskih prostora i uspostavlja nove države.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts