Kada se saksijsko cveće iznosi napolje i unosi unutra

Kada se cveće iznosi?

U proleće, kada nastanu topliji dani, može se cveće postepeno izneti napolje, i to prvo manje osetljivo, a tek posle veoma toplih dana i noći i tropsko. Da bi se postepeno naviklo na spoljnu temperaturu i vazduh preporučuje se u rano proleće, kada je napolju toplo, da se sat – dva otvore prozori ili vrata. Mnogi žure, kad vide da je dan topao, pa iznesu biljku napolje, ali se često se prevare jer biljka ozebe i propadne. Cveću još  škodi kada se iznese iz sobe i stavi na jako sunce ili vetar. Uvek treba imati na umu da je cveće držano u sobi razneženo i da mu nagla promena temperature može sam0 smetati. Redovno treba paziti da se biljci odredi pogodno mesto.

Kada se cveće unosi?

Za sobne biljke je prezimljavanje vrlo važno. Od njegova načina, to jest mesta, temperature i svetlosti. Uglavnom zavisi da li će se biljka održati do proleća ili ne.

Danas, u doba izgradnje velikih zgrada i skučenih prostorija, mesta za čuvanje cveća ima malo ili nimalo. S jeseni mnogi ljubitelji cveća lupaju glavu gde da preko zime sklone svoje u leto lepo odnegovano cveće. Prostoriju u kojoj se živi treba zimi preko dana često vetriti, a biljke ne podnose promenu temperature. Ko ima ostavu, koja se zimi spolja direktno ne otvara, taj može nešto u nju skloniti, ali ne sve, jer neko cveće može podneti i hladnoću, ali ne može opstati bez svetla, pa usled toga i sa ostavom iskrsavaju teškoće.

Pre no što se saksije i sanduci unesu unutra treba ih očistiti i oprati, zatim sve suve grančice, suvo i polusuvo lišće, ukloniti. Leti se mora voditi računa i o ovome: kada cvet precveta, ili list počinje da žuti, drščicu (peteljku) nikada ne treba otkinuti do kraja, već samo do polovine. Jer se na kolenu stvara ožiljak i biljka boluje. Posle nekoliko daia, pri najmanjem dodiru, ili sama od sebe, drščica otpadne. Osim saksija treba i lišće i grančice dobro oprati i pregledati da nemaju parazita, jer se zaraženo cveće ne sme uneti da prezimi, pošto takva biljka slabi, i najzad, brzo propada. Biljke sa uvek zelenim lišćem — lijander, lovorika, mirta, aspidistra i mnoge druge — najbolje prezimljuju ako se stave u prostoriju s najnižom temperaturom od 2—5 stepevi C, jer tada miruju,, pa su na proleće svežije i jače. Fuksije i muškatle mogu se staviti i na polumračno mesto, jer im se, inače, u proleće kraće stablo, da budu što bujnije. Ako je neko cveće slučajno ozeblo treba ga dobro isprskati hladnom vodom i 24 časa ostaviti na hladnom i mračnom mestu da se povrati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts