Lijander

Ako ste ikada bili u bliskoj nam Grčkom sigurno ste primetili da na području ove zemlje ima najviše zanimljive, žbunaste biljke, a njen opojni miris se širi gotovo celom zemljom. Reč je o biljki lijander ( Nerium Oleander).

Ova ukrasna biljka spada u red vrlo otpornih i iako joj pogoduje toplija, Sredozemna klima vrlo često se sreće i na području naše zemlje.

Listovi su joj uski, sabljasti, i rastu na podužoj grančici. A cvet lijandera…to je posebna priča. Nalazi se pri vrhu grančice i obično ih ima nekoliko, a miris im je fantastičan.

Koje sve vrste lijandera postoje

Iako je prisutno više vrsta ovog žbuna, nama je svakako najpoznatiji i najprisnAsdepais Curasavica, koga znamo kao Grčki lijander.

Cvetovi im mogu biti različitih boja, od: bele, ciklama, preko žute i crvene. A svaku vrstu karakteriše specifičan, slatkast i prijatan miris.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kako se sadi lijander

Najviše mu prija zemlja izmešana s dosta peska. Obično se drži u savdučetu ili buretu, jer su mu žile veoma razgranate.

Kako se razmnožava lijander

Umnožava se u proleće pelcerom, koji se, kada se otkine od starog, stavi u staklo s vodam i malo peska i u njemu drži dok ne pusti žile. Kada pusti žile presađuje se u zemlju. Lijandera ima duplih i jednostavnih, a boja mu može biti od ugasitocrvene, otvorenocrvene, rozabele do žute. Svi su izvanredno lepi i prijatna mirisa. Lijander mnogo napada štitasta vaš.

Dok je još mali lako se od nje očisti i opere, ali je velika stabla najbolje u proleće orezati, očietiti specijalnim sredstvom za prskanje, ili, ako ga nema, rastvorom duvana. Lijander je dosta otporna biljka, te se u proleće iznosi napolje i poselednji u jesen unosi.

Koliko često treba zalivati lijander

Pošto je polubarska biljka, lijander, da bi bio lep i bujan, leti zahteva jako sunce i mnogo vode. Dok tokom zime nema toliku potrebu za vodom.

Šta raditi sa lijanderom tokom zime

U principu, poželjno je da tokom hladnih meseci bude na mestu gde nije previše toplo, ali ni previše hladno. Idealna temperatura za lijander tokom zime se kreće između 4 i 8 stepeni Celzijusovih. Važno je da ima vazduha i svetla. A zalivanje treba svesti na minimum u ovom periodu.

Cena sadnica lijandera

U principu, najbolje je da uzmete pelcer od nekoga kome lijander već uspeva. Ukoliko to, pak ne možete, uvek možete da se odlučite za kupovinu sadnica lijandera.

Nažalost, ne možemo odgovoriti na pitanje koja je cena sadnice lijandera, jer zavisi od mnogo faktora, a na prvom mestu od vrste.

Da li je lijander otrovan ili ne

Iako vrlo lepa biljka, prati je priča da je otrovna. Pa da pokušamo da razrešimo tu nedoumicu…dakle, lijander jeste otrovan i kroz istoriju je vrlo često, bar prema postojećim zapisima, korišćen čaj spravljen od ove biljke, kako bi se na prilično lak način uklonili neprijatelji.

Šalu na stranu, danas niko ne kuva čaj od ove biljke, ali lijander može biti opasan ukoliko recimo vaš pas proguta cvet ili list ove biljke.

U većini zabeleženih slučajeva, trovanje lijanderom se manifestuje u srčanom ritmu, mada nije barem do sada zabeležen smrtni ishod.

Postoje mišljenja pojedinaca da čak i udisanje dima koji nastaje paljenjem ove biljke može biti otrovan. Iako te tvrdnje nisu do sada u potpunosti dokazane, nije zgoreg pomenuti ih.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts