Muškatle – najčešće gajeno cveće na balkonima

Muškatle, latinski naziv (Pelargonium sp.) su vrlo izdržljive, otporne biljke čija nega je jednostavna.

Cvetanje

Cvetaju u proleće i na leto, a vrlo često i u toplim jesenjim danima. Zbog svojih dekorativnih cvetova popularne su cvetnice koje krase mnoge balkone ali česte su i u bašti.

Vrste muškatli razlikuju se po veličini i obliku cvetova a najčešće vrste su one sa jednostavnim cvetovima ili sa dvostruko rasporedjenim laticama.

muskatle balkonsko cvece

Gajenje muškatli

Za održavanje muškatli važno je da znate da one vole svetla mesta, ali zaštićena od  jakog podnevnog sunca.

Idealne temperature za gajenje muškatli su od 10 pa do do 27 stepeni. Na nižim temperaturama, ovo cveće će početi da vene i propada. Kad ih držite na 10 stepeni, ulaze u fazu mirovanja i mogu izdržati dugo ali neće rasti ni cvetati. Tako da su idealni uslovi za uzgoj u proleće.

Takodje na  temperaturama koje su više od 30 stepeni njihov rast se zaustavlja.

Poželjno je da muškatle gajite u manjim saksijama, jer tako će se zemlja lakše sušiti između dva zalivanja.

U jesen, krajem septembra uklonite i sveže i svenule cvetove muškatle da biljka akumulira energiju. Listovi će tokom zime da opadnu i odmah ih uklonite sa zemlje. Nemojte ih odsecati.

Zalivanje

Zalivanje muškatli mora biti redovno i odgovorno i umereno. Biljkama je potrebna vlaga jer listovi počnu da venu. Takodje, preterana vlaga I zalivanje mogu da izazovu truljenje korena pa dudite umereni po pitanju zalivanja.

Dobro je da saksija ima što više rupica kako bi se fino regulisao odvod suvišne vode. Leti muškatle možete prskati vodom koja je odstajala, ali ne I kada su noći nešto svežije.

Kako da prezimi muškatla?

U kasnu jesen, pre prvih mrazeva, muškatle skratite na oko 20 santimetara, a uvele i oštećene listove i cvetove uklonite. Kad to uradite, ostavite muškatle u prostoru gde je temperatura od 8 do deset stepeni. Topli prostori nisu preporučljivi za prezimljavanje jer će tako muškatla stvarati tanke svetle izdanke što će da iscrpi biljku. Tokom zime dovoljno je samo da ih zalijete jednom u dve nedelje ili čak u mesec dana. Prihrana nije potrebna. Imaju već dovoljno vode koje tokom vegetacije skladište u svom jakom stablu.

Orezivanje i presadjivanje

Početkom proleća orežite muškatlu na trećinu njihovog stabla i dobro je zalijte. Kad prodju dve, tri sedmice, sledi presadjivanje u svežu zemlju. Postepeno se uvodi češće i obilnije zalivanje i prihrana.

Sadnja muškatle se vrši u mešavinu zemlje a dobar je tresetni supstrat u krupnim granulama. Nemojte previše pritiskati zemlju jer muškatli prija rastresita podloga koja će dozvoliti cirkulaciju vazduha. Posle sadjenja muškatlu zalivajte vodom dve nedelje a onda tek krenite sa dodavanjem tečnog djubriva.

Zanimljivo je da muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne trpe jako sunce jer počnu da blede i gube svoje šare, pa obratite pažnju gde ih sadite u bašti ili gde postavljate saksije na balkonu.

Prihrana je bazirana na djubrivu za muškatle ili cvetnice. Dok cveta, muškatlu zalivajte par puta nedeljno rastvorom specijalne namene za muškatle. Prihrana I prskanje preko listova ne dolazi u obzir kao kod svog cveća koje ima listove sa dlačicama.

muskatle gajenje i nega

Razmnožavanje

Muškatle se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, najbolje u leto. Ožiljavanje reznica kreče kada se stave u pešćani kompost koji je umereno vlažan.

Postoje i vrste koje se češće razmnožavaju i semenom. U tom slučaju seme treba da bude sveže jer brzo gubi svojstvo klijavosti.

Bolesti muškatli

Nije poželjno da muškatlu gajite duže od dve godine, jer vrste koje se kod nas gaje već treće godine postaju drvenaste i podložne oboljenjima. Zato je bolje na vreme ih razmnožiti i imati uvek nove biljke.

Ako se desi napad biljnih vaši, što nije retkost, konsultujte se u poljoprivrednoj apoteci koji insekticid da koristite.

Cena biljke muškatle

Muškatla nije skupo cveće. U zavisnosti od vrste, mlada biljka može se kupiti po ceni od oko 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts