Mane i prednosti knjigovodstvenog softvera u odnosu na knjigovodju

Knjigovodstveni softveri ili knjigovodsvene usluge

Za svaku firmu jedna od najbitnijih stvari jeste knjigovodstvena evidencija. Od izuzetnog je značaja voditi računa o raznim papirima važnim za posao. Na kraju finansijeske godine se svodi završni račun, pa se na licu mesta vidi i

vođenje knjigovodstvene evidencije. Ako je sve u redu, izrada završnog računa je znatno brži i lakši posao.

Srednja, veća i velika preduzeća imaju mogućnost da zaposle ovlašćenog knjigovođu i brigu o knjigovodstvenoj evidenciji prepuste njemu.

Ako niste te sreće da možete da zaposlite osobu specijalizovanu za taj posao, onda možete da se odlučite za jednu od varijanti: ili da koristite knjigovodstveni softver i samostalno vodite evidenciju ili, pak da platite usluge ovlašćenog knjigovođe koji će to raditi umesto vas.

knjigovodstveni softver - knjigovodja

Za koji god vid da se odlučite, važno je da uvidite prvo prednosti i mane, pa tek onda donesete odluku.

Ako vlasnik malog preduzeća odluči da samostalno vodi knjigovodtvenu evidenciju, vrlo je važno da čuva sva dokumenta. Nije to nekakva nauka, samo je važno da bude izrazito pedantan, kako se neki račun ili bilo koji drugi važan papir negde zaturi. Jer kada dođe vreme pripreme završnog računa, naći će se u problemu. Glavni nedostatak ovog načina vođenja evidencije jeste baš to što se u većini slučajeva neki važan dokument izgubi ili zaturi. Pa se posle vlasnik hvata za glavu.

Knjigovodstveni softver

Da do ovoga ne bi doslo, možete razmisliti o korišćenju knjigovodstvenog softvera. Za korišćenje ovog tipa programa uglavnom nije potrebno neko posebno znanje i veštine, osim želje da ga savladate i znanje rada na računaru. Knjigovodstveni softver beleži sve unete informacije i snima ih, tako da je rizik od gubljenja važnih papira sveden na minimum. Mnoge su prednosti njegovog korišćenja, a jedna od njih je i vođenje tačne evidencije o vremenu pripreme završnog računa. Još jedna prednost jeste što omogućava potpunu finansijsku konrolu, odnosno vlasniku pruža mogućnost da u svakom trenutku može da uradi finansijsku analizu svog preduzeća. Postoje brojne varijante knjigovodstvenog softvera, od onih jednostavnijih do izuzetno složenih tabela. Za manje preduzeće, korišćenje ovog softvera obično ne zahteva neko preterano knjigovodstveno umeće. Dovoljno je samo osnovno znanje o knjigovodstvu.

Ovlašćeni knjigovodja

Drugi način za rešenje ovog problema jeste korišćenje usluga ovlašćenog knjogovođe. Izuzetno je pogodan ukoliko vlasnim preduzeća ne želi, ne može ili jednostavno ne snalazi se dobro u vođenju knjigovodstvene evidencije. Ove usluge se naravno plaćaju, a vrlo je važno da vodite računa prilikom izbora knjigovođe. Naš savet je da se odlučite za nekoga koga vam preporučuje osoba koja već duže vreme koristi njegove usluge. Jer ipak toj osobi dajete većinu svoje poslovne dokumentacije i ukoliko ona ne uradi svoj posao kako treba vi ćete to itekako osetiti. Zato je vrlo bitno da to bude osoba u koju imate poverenja.

Za koji god od ova dva načina da se odlučite, obavezno pogledajte i uslugu koja se nudi na ovom sajtu www.knjigovodstveneusluge.rs. Posebnu pažnju obratite na ponudu knjigovodstvenog softvera. Većina preduzetnika preporučuje da vlasnik preduzeća svakako u početku vodi poslovnu dokumentaciju, ako je to moguće. Jer će na taj način uvideti ako i šta treba da promeni u svom poslovanju. Mada, ako imate sreće i već u planu imate dobrog i pouzdanog knjigovođu, možete njemu prepustiti ovaj deo posla, a vi radite na razvitku ili poboljšanju poslovanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts