Kako odabrati najbolja sobna vrata

Prilikom uređenja kuće ili stana uglavnom se ne obraća preterana pažnja na vrata, iako su ona vrlo važan element enterijera.

Vrata dodaju dozu šarma prostoru, ali i mogu puno da doprinesu izgledu. Ako se ne vodi računa o izboru odgovarajućih sobnih vrata, vrlo je moguće da će u velikoj meri narušiti enterijer.

Zato je važno da na početku dobro sagledate sve prednosti i mane prostora koji uređujete.

Ukoliko želite da vizuelno povećate prostoriju, vrata su, uz ogledala vrlo bitan element. Tada su zasigurno najbolji izbor klizna vrata. Jer na taj način gubite samo mali deo prostora. Ako, pak imate prostor koji je uređen u savremenom stilu, svakako će se najbolje uklopiti masivna vrata, od punijeg drveta, a možda čak i tapacirana. Ista ta vrata nikako ne dolaze u obzir ako je enterijer uređen u starinskom stilu. To su najbitniji elementi na koje treba da obratite pažnju kada birate sobna vrata za vaš prostor.

Uz to, vrlo je važna boja vrata. Danas je moguće odabrati vrata u skoro svakoj boji, samo je pitanje koliko su ona pogodna za određeni prostor. Ako su zidovi prostorije ili nameštaj u njoj u nekoj jarkoj boji, najbolje je odabrati neutralnu boju sobnih vrata, poput bele ili prirodne boje drveta. Ako su, pak zidovi bele boje ili svetlije nijanse neke boje, a nameštaj neutralne, poput recimo bež, vrata mogu biti u nekoj boji koja će dati živost prostoriji. Ali vodite računa da ne budu vrata neke jarke boje, kako ne bi štrčala, već je najbolje odabrati vrata u pastelnim tonovima ili neutralne boje, ali sa ukrasnim lajsnama.
Obratite pažnju i na stil vrata. Naime, važno je da se odlučite da li želite jednostavna vrata ili stilizovana, sa određenim ukrasnim lajsnama. Preporučujemo još jednom da sagledate prvo prostor, kako vrata ne bi narušila njegov izgled. Stilizovana vrata dolaze u obzir kada je nameštaj u prostoriji jednostavnijih linija. Ako, recimo imate stilski nameštaj, onda će ova vrata možda doprineti da deluje pretrpano. Zato je u ovom slučaju bolja varijanta običnih vrata, bez ikakvih ukrasnih lajsni.

Prilikom donošenja konačne odluke važan je i materijal od koga su vrata. Ako je prostorija manja, onda će masivna vrata od punog drveta biti loš izbor, jer će guđiti prostor. Ovaj tip vrata je bolji izbor za velike prostorije u kojima nema baš mnogo nameštaja.

Kada sagledate sve mogućnosti prostora, kao i budžet koji ste odvojili za ovu svrhu, posetite nekoliko firmi koje se bave ovim poslom. Tamo možete potražiti doatni savet ili rešiti nedoumice koje vas muče. Ponuda je šarolika, zato smo i naveli neke osnovne korake koje morate preduzeti pre nego što se odlučite.
Iako se ne obraća baš puno pažnje na ovu temu prilikom uređenja prostora, sigurno je da vrata mogu dosta da doprinesu da se čovek oseća prijatno ili ne u određenom ambijentu. Kako biste se osećali što prijatnije u svom domu, preporučujemo da ipak povedete računa i o ovom delu uređenja enterijera, kako ne biste naknadno menjali neka od sobnih vrata, za koja utvrdite da se baš i ne uklapaju u vaš prostor.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts