Najlepša turistička mesta u Australiji

Australija – Šta treba obavezno videti u Australiji?

Turizam, letovanje, zanimljivosti, znamenitosti, leto 2013

Naziv ovog kontinenta, na kome se nalazi šesta po veličini država na svetu, u slobodnom prevodu znači južna zemlja.

Za Australiju se često kaže da je “zemlja na kraju sveta”, jer je udaljena i izolovana od ostatka sveta u pravom smislu reči. Od evropskog kontinenta je udaljena čak 20 000 kilometara plovidbenog puta i smeštena je bukvalno na suprotnoj strani Zemlje. Ipak, upravo su Evropljani naselili ovaj kontinent krajem 16. veka i to Španci i Portugalci. A već u 17. veku, holandski moreplovac Abel Tasman je obavio istraživanja obala Australije. Upravo po ovom istraživaču je nazvano ostrvo Tasmanija.

Za ovaj kontinent je karakteristična šarolikost reljefa: od izuzetno razuđenih obala, preko visokih planinskih masiva do Velike australijske nizije i Zapadnoaustralijske visoravni. Zato Australija može da se pohvali mnogim turističkim atrakcijama. Neke od njih su se našle i na našoj listi.

1. Veliki koralni greben

Veliki koralni greben
Veliki koralni greben u Australiji – Nastanak, šta je…

U Koralnom moru, nadomak australijskog grada Kvinslenda nalazi se najveći koralni greben na celom svetu. Dugačak je preko 2 000 kilometara i vidljiv je čak i iz svemira.

Daleke 1770. godine čuveni istraživač Džejms Kuk se iskrcao na ovaj greben i tako su Evropljani saznali za njega. Mada, Aboridžini su znali za ovaj greben od davnina. Pretpostavlja se da su neki delovi Velikog koralnog grebena stari preko 60 000 godina.

Na relativno maloj udaljenosti od kopnene mase Australije nalazi se skupina od preko 3 000 manjih grebena i oko 900 ostrva koji zajedno čine Veliki koralni greben.

Danas je ovo vrlo posećeno i popularno turističko odredište, naročito za ronioce.

 2. Sidnej

Sidnej turizam
Sidnej – Turizam

Po površini najveći grad na južnoj polulopti, Sidnej je ujedno i najnaseljeniji australijski grad.

Poznata je turistička destinacija, prvenstveno zbog dve građevine: čuvenoj Sidnejskoj operi i Sidnejskom lučkom mostu, ali i prelepim plažama.

Sidnejska opera se nalazi na listi Svetske baštine UNESKO-a. Reč je o jednoj od najzanimljivijih građevina 20. veka u svetu. Nalazi se u blizini luke Džekson i druge čuvene australijske građevine, Sidnejskog lučkog mosta. Ovaj most spaja severnu obalu grada sa njegovim poslovnim centrom. Iako drugi po dužini most u svetu, ovo je svakako najveći čelični most sa jednim lukom u svetu.

U okolini grada nalaze se brojni nacionalni parkovi, zalivi, reke i uvale.

3. Frejzerovo ostrvo

Frejzerovo ostrvo
Frejzerovo ostrvo

Na istočnoj obali Australije nalazi se najduže peščano ostrvo u celom svetu.

Od 1992. godine se nalazi na listi UNESKO-a, i pod zaštitom je Vlade Australije kao “Veliki peščani nacionalni park”.

Veruje se da je i ovo ostrvo otkrio Džejms Kuk, daleke 1770. godine, kada je plovio istočnom obalom Australije.

Ostrvo je dobilo naziv po kapatu Džejmsu Frejzeru, koji je sa svojom suprugom doživeo brodolom 1836. godine. Spas su pronašli upravo na ovom ostrvu, ali urođenici koji su na njemu tada živeli su ubili kapetana, dok je njegova supruga spašena. Kao spomen na tog hrabrog čoveka, naziv Velikog peščanog ostrva je promenjen u Frejzerovo ostrvo.

4. Božićno ostrvo

Božićno ostrvo leto 2014
Božićno ostrvo leto 2014

Ovo ostrvo administrativno pripada Australiji kao njena spoljna teritorija. Udaljeno je oko 360 kilometra od ostrva Java i nalazi se u Indijskom okeanu.

Ukupne je površine nešto više od 130 kvadratnih kilometara. Okruženo koralnim grebenom, Božićno ostrvo je vulkanskog porekla, uglavnom prekriveno tropskom šumom, dok je Nacionalni park smešten u njegovom zapadnom delu. Živi svet je izuzetno raznovrstan, a postoji i nekoliko endemskih vrsta.

Zanimljivo je da većinu stanovnika ostrva, čak 70% čine Kinezi, zatim u manjem procentu Evropljani i Malajci. Zvaničan jezik na ostrvu je engleski, a u upotrebi su i kineski i malajski. Većina stanovnika ostrva je hrišćanske veroispovesti, u manjem procentu islamske i u još manjem budističke.

Iako turizam nije razvijena grana, ovo ostrvo je raj za ljude avanturističkog duha. Valja znati da na ostrvu postoji aerodrom, koji ima redovne linije sa Džakartom i Pertom. Na Božićnom ostrvu postoji oko 200 kilometara puteva.

Naziv ostrva je vezan za veliki hrišćanski praznik, jer ga je baš na taj dan 1863. godine ugledao britanski kapetan Vilijam Majnors. Prvo su ga kolonizovali Britanci, zatim je bilo deo Singapura, da bi 1958. Australija preuzela upravu nad njim.

5. Uluru

Uluru
Uluru – Turistička atrakcija

Na oko 450 kilometara od australijskog grada Alis Spingsa nalazi se još jedno čudo Australije.

Iz suve ravnice se naglo i neočekivano uzdiže pešćana stena crvene boje, koja je nastala viševekovnim nanošenjem vetra.
Zanimljivo je da Uluru predstavlja Sveto mesto australijskih domorodaca, Aboridžina.

Još jedna specifičnost jeste njena crvena boja, koja u toku dana menja nijanse, pod uticajem sunčeve svetlosti.

6. Nacionalni park „Kakadu“

Nacionalni park „Kakadu“
Nacionalni park „Kakadu“

Na ukupnoj površini od oko 20 000 kvadratnih kilometara se prostire čuveni australijski Nacionalni park. Nalazi se na oko 170 kilometara od grada Darvina, u području Aligatorskih reka.

Ovaj park se smatra jednim od najlepših u čitavoj Australiji i od 1981. godine se nalazi na listi UNESKO-a.

Kako je izuzetno važan za domorodačko stanovništvo, uprava parka je poverena upravo Aboridžinima.

U njemu postoji i radi najveći svetski rudnik uranijuma „Ranger“.

7. Dolina Barosa

Dolina Barosa
Dolina Barosa

Na 60 kilometara istočno od australijskog grada Adelaida nalazi se glavni region za proizvodnju vina.

Zanimljivo je da su vinarsku industriju u dolini Barosa osnovali nemački doseljenici.

Mnoge čuvene australijske vinarije imaju svoje vinograde upravo u ovoj dolini.

8. Tasmanija

Tasmanija
Tasmanija ostrvo

Kao što rekosmo, za naziv ostrva, kao i njegovo otkriće je zaslužan holandski moreplovac Abel Tasman.

Tasmanija je sigurno svima poznata po Tasmanijskom đavolu, mada na ostrvu rastu i žive i mnoge druge endemske biljne i životinjske vrste.

9. Nacionalni park „Purnululu“

Nacionalni park „Purnululu“
Nacionalni park „Purnululu“

U zapadnom delu Asutralije na visoravni Kimberli, nalazi se Nacionalni park „Purnululu“ i zauzima površinu od oko 24 000 kvadratnih kilometara. Od 2003. godine se nalazi na listi UNESKO-a.

Naziv je dobio po planinama koje se satoje od kvarcnih sedimentnih stena, a aboridžinski naziv za njih je bio „purnululu“, što bi se moglo prevesti kao peščane planine.

Zanimljivost parka su neobični oblici reljefa, poput kupastih stena.

10. Ostrvo Norfok

Ostrvo Norfok
Ostrvo Norfok

Ovo malo vulkansko ostrvo je smešteno između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonije i predstavlja spoljnu teritoriju Australije.

Ukupne je površine nešto manje od 35 kvadratnih kilometara, ima oko 30 kilometara obale i najviši planinski vrh na nadmorskoj visini od 319 metara.

Usled prenaseljenosti polinezijskog ostrva Pitkern, njegovi stanovnici 1856. godine naseljavaju ostrvo Norfok. A današnji stanovnici su potomci tih doseljenika.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts