Gde je sahranjen i kada je umro Kristofer Kolumbo?

Ukoliko poželite da posetite grob velikog istraživača, trgovca i moreplovca, koji se usudio da traži ,,istok preko zapada“, verovatno ćete se malo zbuniti tražeći informacije o njegovoj lokaciji. Istina je da se danas ne zna tačno gde je Kolumbo sahranjen.

Evo kako je sve počelo. Kolumbo je još za života imao želju da se sahrani na novom kontinetu koji je posetio više puta. Preminuo je 1506. godine ali želja mu se nije ostvarila neposredno posle smrti jer u novoj zemlji nije bilo crkava gde se ovaj moreplovac mogao sahraniti. Njegovi ostaci prve tri godine posle smrti nalazili su se u Valjadolidu u Španiji gde je i preminuo u pedeset četvrtoj godini, da bi se 1509. preneli u manastir kraj Sevilje.

gde je sahranjen Kristofer Kolumbo
Gde je sahranjen i kada je umro Kristofer Kolumbo?

Kolumbovu poslednju želju ispunila je njegova snaja, a supruga Kolumbovog sina Dijega, koja je, nakon smrti svog muža izdejstvovala da se Kristoferovi i Dijegovi ostaci prenesu u Ameriku. Za prenos posmrtnih ostataka trebala joj je dozvola države, koju je dobila 1537, čak jedanaest godina nakon smrti svoga supruga. Otac i sin sahranjeni su u katedrali koja se nalazila na teritoriji današnje Dominikanske Republike, u gradu Santo Domingo. Sam Kristofer Kolumbo sahranjen je sa desne strane oltara, a Dijego sa leve. Na ostrvu se danas nalazi muzej kuća u kojoj je Kolumbo neko vreme živeo, kada je otkrio ostrvo.

Prošlo je oko dvesta godina, i usledili su brojni istorijski događaji, među kojima su i sukob Španaca i Francuza na ostrvu. Odlučili su da podele teritoriju i Santo Domingo je sporazumom pripao Francuzima. Španci su pokupili svoje dragocenosti iz ovog grada, a Kolumbove ostatke preneli na Kubu.

Osamnaesti i devetnaesti vek bili su očigledno malerozni za Špance, pa su opet izgibili rat, ovoga puta od Amerikanaca, koji su na samom kraju devetnaestog veka osvojili Kubu, pa su Kolumbovi ostaci vraćeni u špansku Sevilju i sahranjeni u najvećoj katedrali u ovom gradu. Ali pojavile se nedoumice vezane za novo mesto Kolumbovog počinka.

Još pre nego što će Amerikanci osvojiti Kubu, desilo se nešto što će izazvati nedoumice oko lokacije Kolumbovog groba. Dok se renovirala katerdala u Santo Domingu, sa leve strane oltara pronađena je grobnica i pronađeni su nečiji ostaci. Verovalo se da je u pitanju Kolumbov sin, Dijego. Međutim na nadgrobnoj ploči pisalo je da je u pitanju Kristofer Kolumbo.

I tako je ostalo da se Dominikana i Španija do dana današnjeg prepiru oko lokacije Kolumbovog groba. I jedni i drugi imaju velike koristi, jer će Kolumbov grob svakako dovoditi veliki broj turista u pomenute države. Savremenim DNK istraživanjima i upoređivanjem Kolumbovih ostataka sa ostacima njegovog vanbračnog sina Fernanda, dokazano je da će ipak biti da je pravi grob u Španiji. Dominikanci, ipak, tvrde da to nije tačno. Navodno su na svojim ostacima pronašli ostatke kostobolje, od koje je Kolumbo bolovao i smatraju da je to jasan dokaz da se njegov grob nalazi i dalje u dominikanskoj katedrali. Iako su strani naučnici tražili da pogledaju sporne ostatke, Dominikanci im nisu dozvolili.

Šta se desilo sa posmrtnim ostacima Kristofera Kolumba dok su Francuzi ulazili u Santo Domingo, ostaće tajna neko vreme, a ukoliko poželite da posetite njegov grob, lepo ćete se provesti, bez obzira da li ćete otići u Španiju ili Dominikansku Republiku.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts