Zanimljivosti o životinjama

Zanimljivosti vezane za životinje

Naši prijatelji iz životinjskog carstva su veoma zanimljivi i o njima postoji na hiljade interesantnih podataka. Ovo su neki od njih.

Za početak da kažemo da je 4. oktobar svetski dan životinja. Obeležava se kako bi između ostalog skrenuli pažnju na ugrožavanje staništa raznih životinja i na određene vrste koje polako nestaju.

Grizli medvedi imaju toliko jako čulo mirisa da mogu osetiti svoj plen i na udaljenosti od čak trideset kilometara.

Gorile mogu naučiti i jezik znakova, a gorila koja je najviše napredovala u ovoj disciplini zvala se  Koko. Ona je znala više od hiljadu znakova. 1985 je ovim jezikom zatražila mačku za rođendan.

Gorile mogu da komuniciraju znakovnim jezikom
Gorile mogu da komuniciraju znakovnim jezikom

Krokodili imaju toliko jaku želudačnu kiselinu, da mogu svariti i ekser.

Grbavi kitovi mogu razviti međusobna prijateljstva, koja traju ceo život. Iako se razdvoje na po nekoliko meseci, mogu ponovo da se sastanu i provedu određeni period skupa. Obično zajedno plivaju ili se međusobno hrane.

Balegari koriste mlečni put kako bi se orijentisali. Pored ljudi ovo je za sada jedina poznata životinjska vrsta za koju se zna da koristi neko nebesko telo kao navigaciju.

Zmija po imenu kopneni taipan je najotrovnija zmija na svetu. U jednom ujedu ispusti količinu otrova koji može da usmrti sto ljudi. Još jedna opasna živuljka je i plavoprstenasta hobotnica, čiji otrov može usmrtiti dvadeset šest osoba.

Psi vodiči koji se obučavaju da paze na slepe ljude, dresirani su tako da slušaju i ispune svaku naredbu svojih vlasnika. Ipak ako osete da ih naredba vodi u opasnost, neće poslušati onog ko je izdao zapovest.

Psi su veoma inteligentne životinje
Psi su veoma inteligentne životinje

Divlji afrički psi gaje duboko poštovanje prema starijim članovima svog čopora i brinu o njima, pogovoto o nejakim i bolesnim.

Rakuni često operu svoju hranu pre nego što je pojedu.

Slepi miševi spavaju oko dvadeset sati dnevno. Sa druge strane, žirafama je dovoljno manje od dva sata.

Šimpanze i mravi, su pored ljudi, jedini živi organizmi koji ratuju.

Ženka vrapca je u stanju da pronađe gnezdo druge ženke sa kojom se njen mužijak pario i da joj uništi sva jaja.

Najduži let kokošte koji je zabeležen, trajao je trinaest sekundi.

Da li kokoške mogu da polete ?
Da li kokoške mogu da polete ?
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts