Titov svemirski program: Tajna misterija Hladnog rata

titov svemirski program

Titov svemirski projekat: Istina o jugoslovenskom svemirskom programu

Projekat „Houston, we have a problem“, slovenačkog reditelja Žiga Virca, govori o tome kako je Jugoslavija razvila svemirski program, koji je Josip Broz Tito prodao Amerikancima.

Trenutno se može pogledati trejler na You Tube-u, a premijera ovog dokumentarnog filma očekuje se tokom godine.

Pregledom trejlera saznajemo:

-1948. godine, neposredno posle sukoba Tita i Staljina, Jugoslavija počinje da razvija svemirski program.

-1960. godine, CIA otkriva da tadašnja SFRJ ima operativnu tehnologiju za let u svemir.

– Mart 1961. godine, Tito, odnosno SFRJ, prodaje celokupni program Sjedinjenim Američkim Državama za 2,5 milijarde dolara.

-Maj 1961. godine, američki predsednik Kenedi objavljuje da Sjedinjene Američke Države planiraju put na Mesec.

Prema ovoj teoriji, dolazimo do toga da Amerikanci ne bi šetali po Mesecu da im SFRJ nije pomogla, odnosno prodala tajni jugoslovenski projekat.

Pojavom trejlera za ovaj film, oglasili su se Bil Beri (glavni istoričar NASA-e), kao i Rodžer Lonijus (kustos Nacionalnog Smitsonijan muzeja vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja u Vašingtonu), da nema dokaza da su Sjedinjene Američke Države od Jugoslavije kupile tajni svemirski program, što im je omogućilo slanje misije na Mesec.

Mada, sa tim datumima podudara se i to da su Amerikanci tih godina počeli više da investiraju u Jugoslaviju, te se osetilo i poboljšanje standarda.

Titov podzemni svet

Tvrdi se još i to da je Tito u vojnoj bazi Željava, kod Bihaća, izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi, pod nazivom „Objekt 505“. Govori se da je Jugoslavija u tom centru razvila tehnologiju za let u svemir, i to na bazi tajnih zapisa Hermana Potočnika – slovenačkog raketnog inženjera i pionira astronautike.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts