Značenje i poreklo imena Marko
|

Značenje i poreklo imena Marko

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Marko?

Kao i za mnoga druga imena koja su postala deo naše tradicije, tako se i za poreklo imena Marko vežu različita značenja. Ono što se sigurno zna, jeste da je prva asocijacija na ovo poznato srpsko muško ime Kraljević Marko, odnosno Marko Mrnjavčević, sin srpskog kralja Vukašina. Čitav ciklus epskih narodnih pesama je posvećen ovom junaku, koji se na samo njemu svojstven način borio protiv Turaka.
A danas je Marko jedno od najprisutnijih muških imena, naročito među pripadnicima mlađe populacije…

Značenje i poreklo imena Marko
Značenje i poreklo imena Marko

Teorije o poreklu i značenju

Ovo ime se prvenstveno vezuje za Stari Rim, jer se zna da je korišćeno kao lično ime još tada. O poreklu rimskog imena Marcus postoji više teorija. Prema jednoj, prevod ovog imena bi bio “rođen u martu”. Prema drugoj, pridev “mas, maris” znači “muževan”, a vrlo lako se može dogoditi da je ime izvedeno od njega. Uzevši u obzir da je bog rata kod Starih Rimljana bio Mars, lako je moguće da je ovo muško ime povezano sa njim.

U nekim krajevima naše zemlje je zabeležen običaj da se muškoj deci rođenoj u mesecu martu nadeva ime Marko.

Marko u srpskoj narodnoj tradiciji

Prema postojećim istorijskim podacima ovo ime se prvi put pominje u 11. veku. U to doba je Raškom banovinom vladao upravo ban Marko.

Pretpostavlja se da je u srpskoj narodnoj tradiciji ovo muško ime usko vezano sa imenom apostola i evanđeliste Marka. On je stradao u borbi za veru 68. godine.

Zaštitnik grada

Posmrtni ostaci svetog apostola i evanđeliste Marka, koji je stradao 68. godine u gradu Aleksandriji, danas se nalaze u italijanskom gradu Veneciji. On se smatra zaštitnikom grada.

Poznati nosioci imena Marko

Pored čuvenog Marka Kraljevića, poznati su i: Marko Polo (venecijanski trgovac i istraživač), Marko Aurelije (rimski car), Markus Džordan (sin čuvenog košarkaša NBA lige, Majkla Džordana), Marko Jrić (srpski košarkaš), Mark Knopfler ( engleski muzičar), Marko Bulat (srpski muzičar), Marko Nikolić (srpski glumac) i mnogi drugi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts