Potreban pribor i oprema za polazak u školu

Šta je sve potrebno od pribora kupiti detetu za polazak u školu?

Šta je potrebno i koje su cene pribora za polazak u prvi razred?

Mnogim roditeljima se pred čuveni “prvi septembar” uglavnom diže kosa na glavi, jer je neophodno izdvojiti pozamašnu sumu novca za pripremu đaka za nastupajuću školsku godinu. Iako su roditelji sve školske dece u ovoj grupi, čini se da je najnezgodnije roditeljima prvaka. Prvo zato što je potrebno psihički pripremiti dete za polazak u školu, a zatim i što treba pokupovati sve što će mu biti potrebno.

Kada je reč o prvacima, ono što vam sa sigurnošću mogu reći, jeste da će vam biti potrebno dosta novca da ispratite sve što je potrebno. Pa, ipak nije sve baš tako crno. U većini škola u našoj zemlji, a u svim na teritoriji grada Beograda polaznici prvog razreda osnovne škole dobijaju besplatne udžbenike, odnosno dva kompleta – jedan koji nose kući i jedan koji ostaje u školi, tako da su deca, a i roditelji pošteđeni nošenja knjiga tokom cele godine.

Ono što u svakom slučaju nije besplatno jeste školski pribor i, naravno sve vannastavne aktivnosti koje vaš mališan pohađa tokom školske godine. Ako tome dodamo i pretplate na različite školske časopise, koji se ne zahtevaju, ali je poželjno “jer i drugi to kupuju”, jasno vam je zbog čega je neophodno da se i vi, kao roditelj pripremite na pravi finansijski šok početkom septembra.

Potreban pribor i oprema za polazak u školu
Školski pribor za prvake

Osnovni školski pribor

Pod osnovnim školskim priborom se podrazumeva sve što je neophodno da vaše dete ima u školi kako bi nesmetano pratilo nastavu i obavljalo školske zadatke. Najtoplije vam preporučujem da kupovinu svezaka jedino ostavite za prvu nedelju školske godine, jer ne postoji tačno utvrđeno koji tip sveske je potreban za koji predmet, kao što je to nekada bilo, kada sam, recimo ja išla u školu. Naime, svaki učitelj po sopstvenom nahođenju odlučuje koje sveske će njegovi učenice koristiti tokom godine. Tako vam ne preostaje ništa drugo, nego da sačekate prvi roditeljski sastanak na kome će vas učitelj obavestiti o svom potrebnom školskom priboru.

Ono što će svakako vašem mališanu biti potrebno i što smete da kupite ranije, bez bojazni da pogrešite jesu: ranac, puna pernica, drvene bojice, flomasteri, makaze za sečenje papira, lepak za papir, torba za opremu za fitičko, drvene olovke, gumice za brisanje, rezači.

U zavisnosti od odluke učitelja, prvaci koriste blok broj 3 ili 4, uglavnom, kolaž papir (samolepljivi ili običan), voštane boje, lenjire (obično trouglove manjeg formata).
Što se neophodne opreme za fizičko tiče i to varira od učitelja do učitelja, tako da je najbolje da to kupite nakon prvog roditeljskog sastanka.

Većina učitelja preporučuje kupovinu punih pernica, na dva ili tri nivoa, jer se deca mnogo lakše snalaze u njihovom korišćenju.

Takođe, učitelji mahom očekuju da deca donesu uvijene sveske sa nalepnicama, na kojima se jasno vidi kome pripadaju. To ne bi trebalo dda bude uslov, ali je bolje za urednost školskog pribora vaših mališana.

Ono što vam mogu reći iz ličnog iskustva jeste da koliko god kupite drvenih olovaka, gumica i rezača, nećete preterati, jer deca to troše u velikim količinama tokom prvog razreda.

Cene školskog pribora

Tokom letnjeg perioda je moguće pazariti školski pribor po povoljnijim cenama. A pred prvi septembar, mnogi trgovci u želji za većom zaradom stave, ponekad i ne baš realnu cenu. Zato pokušajte da krenete u kupovinu na vreme, kako ne biste davali mnogo veću sumu novca od realne vrednosti.

Tako, recimo školski ranac, pristojnog izgleda i kvaliteta je moguće kupiti i za 2.000 RSD, a optimalna cena je oko 3.000 PSD. Rančevi sa likovima omiljenih junaka današnjih mališana se kreću od 5.000 RSD, pa navise.

Cena punih pernica na dva nivoa je od 1.300 RSD, pa naviše, a onih na tri nivoa od 1.700 RSD.

Kada su sveske u pitanju, tu su cene izrazito šarolike, jer postoje one kvalitetnije, sa čvršćim koricama i one slabijeg kvaliteta. Tako je moguće kupiti svesku i za 30, ali i za 300 RSD. Uvijači koštaju od 20 do 200 RSD, a u zavisnosti od kvaliteta, formata i toga da li su samolepljivi ili ne.

Najjeftinije, ali ne i najlošije drvene bojice koštaju 140 RSD, a one najkvalitetnije preko 400. Pa, ipak treba biti realan, jer deca jako brzo troše bojice, tako da verujem da im ništa ne znači da ili ih je napravio “Staedler”, “Faber Castel” ili “Pelikan”. Važno je da služe svojoj svrsi.

Cena kompleta flomastera se kreće između 200 i 500 RSD, a u zavisnosti od veličine pakovanja i proizvođača.

Blokovi koštaju između 30 i 100 RSD, a kese za nošenje oko 50 RSD.
Makaze se mogu kupiti za nešto više od 100 RSD, a lepak je u proseku oko 50 RSD.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts